Starlink van Elon Musk: is internet via satellieten in de ruimte een goede deal in België?
SpaceX biedt zijn Starlink-dienst aan tegen tarieven die concurrerend zijn met nationale operatoren zoals Proximus, Orange en Telenet.
Er is geen reclame of promotie voor Starlink in België. De dienst van SpaceX, de raketoperator van Elon Musk, brengt hogesnelheidsinternettoegang (tot 220 megabit per seconde of Mbps) voor het grote publiek en bedrijven op de markt. Hij richt zich op klanten in gebieden met een slechte dekking door traditionele operatoren, en dat zowat overal in Amerika, Europa, Australië en bepaalde Aziatische en Afrikaanse landen. Starlink bestaat uit een ruimtestelsel van meer dan 6.300 satellieten, het grootste op de markt, dat elke week groeit.
De dienst is al minstens twee jaar beschikbaar in België. Hij is aantrekkelijker geworden voor het grote publiek omdat de prijzen zijn verlaagd tot het niveau van de markt voor snelle verbindingen, namelijk 50 euro per maand tegenover 99 euro vroeger, wat vergelijkbaar is met Proximus, Orange en Telenet.
Starlink zou de markt kunnen veroveren, maar slechts in beperkte mate. De noodzaak om een antenne te kopen en te installeren in een open gebied is een obstakel voor mensen die in steden en appartementencomplexen wonen. “Het is minder interessant, behalve als back-up”, zegt Benoît Stockard, hoofd van Stockard, Satellite & Network, een bedrijf gevestigd in Loyers. “Je moet de antenne kunnen plaatsen.” Maar buiten stedelijke centra, in afgelegen woningen, voor bedrijven, op locaties die minder goed worden bediend, biedt de Starlink-dienst een snelle en stabiele toegang.
Zones zonder glasvezel
Er zijn geen grote bergen in België, maar er zijn nog altijd gebieden buiten de grote stedelijke centra met minder dekking. Starlink biedt betere prestaties dan de traditionele ADSL-verbindingen die Proximus aanbiedt. Maar glasvezel, dat momenteel wordt uitgerold, biedt dan weer betere prestaties dan een satelliet. Proximus verkoopt abonnementen voor glasvezel tot 2 gigabit per seconde (Gbps), 10 keer de snelheid van Starlink, maar tegen een hogere prijs (77,99 euro), en 500 Mbps voor het meest voorkomende abonnement, Internet Maxi Fiber, voor 62,99 euro (exclusief promoties). Hetzelfde geldt voor de verbeterde kabeldienst die Telenet en Orange uitrollen, een mix van glasvezel en kabel.
Proximus dekt 38 procent van de markt (481.000 verbindingen eind juni), maar het geeft prioriteit aan de aanleg van glasvezel in dichtbevolkte gebieden. Buiten die gebieden is de aanleg van glasvezel niet rendabel. Een samenwerking tussen operatoren om de infrastructuur in die gebieden te delen is mogelijk onder de regelgeving, maar er zijn nog niet veel concrete details over dat heikele punt. Dat opent perspectieven voor Starlink.
Mobiele dienst
De Starlink-dienst werkt met een antenne die kan worden besteld op de website van de operator, en bij Amazon of Coolblue. In België leveren bedrijven de dienst aan andere bedrijven. De standaardantenne kost 349 euro. Die moet op een dak of op een open terrein worden geïnstalleerd.
Er is ook een mobiele dienst, overal in België en Europa (maximaal twee maanden in het buitenland), voor 72 euro per maand, onbeperkt, of voor 50 euro voor 50 gigabite per maand. Die is geschikt voor campers en werkt in een buitenhuis, op bouwterreinen en zelfs als je onderweg bent (tot 160 km/u). Starlink heeft ook een compacte antenne uitgebracht, de Mini, die deze markt zou kunnen uitbreiden. De antenne past in een rugzak. Er is ook een duurdere dienst voor boten beschikbaar, vanaf 289 euro per maand.
‘Eerlijke deal’
De commerciële aanpak doet denken aan die van Tesla, een ander bedrijf onder leiding van Elon Musk. De prijzen worden per land bepaald en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen, afhankelijk van Starlinks perceptie van de markt. Er is geen langetermijnverplichting: je kunt een abonnement nemen voor een paar maanden, stoppen en dan opnieuw beginnen. De contracten zijn heel specifiek. “Met Starlink krijg je een eerlijke deal die aan twee kanten snijdt. Starlink kan de voorwaarden en prijzen aanpassen als dat nodig is en je kunt op elk moment opzeggen, zonder een reden te moeten geven”, aldus de site.
Voorlopig blijft Starlink een kleine operator. Eind september kondigde het aan dat het 4 miljoen abonnees had, wat bescheiden is voor een bedrijf met bijna een wereldwijde dekking. Het bedrijf publiceert geen financiële cijfers. Payload Research raamt zijn omzet in 2024 op ongeveer 6 miljard euro, evenveel als Proximus in 2023. Starlink is klaar voor een sterke groei in residentiële en zakelijke internettoegang. Sommige nationale operatoren beginnen hun diensten door te verkopen, zoals Bouygues in Frankrijk voor bedrijven. Starlink heeft ook al overeenkomsten gesloten met Afrikaanse en Aziatische landen.
Vliegtuigen en mobiele telefonie
Starlink is een jonge operator. Het is actief sinds 2021 en ontwikkelt snelle internettoegang voor alle landen die dat toestaan. Maar het bedrijf biedt ook andere diensten. Starlink wil snel internet aanbieden aan luchtvaartmaatschappijen. De Air France-groep wil de dienst gratis aanbieden op zijn vluchten. Starlink wil ook een dienst lanceren om mobiele telefoons rechtstreeks te verbinden met de LTE/4G-standaard in ongedekte zones, voor sms, oproepen of verbonden objecten. De details van die dienst zijn nog niet duidelijk. Aangezien de dienst gefactureerd moet worden en moet voldoen aan de nationale regelgeving, kan het een overeenkomst met lokale operatoren inhouden. In Europa heeft Starlink een overeenkomst getekend met de Zwitserse operator Salt en in de Verenigde Staten met T-Mobile.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier