Standard and Poor’s verhoogt kredietrating Griekenland

De Griekse premier Tsipras © reuters

Ratingbureau Standard and Poor’s heeft maandag de kredietrating verhoogd van Griekenland. Standard and Poor’s zegt dat ‘de balans van de risico’s’ inzake solvabiliteit verbeterd is.

De notering voor Griekenland steeg van ‘B’ naar ‘B+’ met stabiel perspectief, wat nog altijd als zeer speculatief geldt.

Maar Standard and Poor’s meldt dat het akkoord van vorige week tussen Athene en zijn schuldeisers van de eurozone ‘het al zeer gunstige profiel verbetert van de Griekse overheidsschuld’. Het akkoord houdt een verlenging in met tien jaar van de terugbetalingstermijnen van een groot deel van de Griekse schuld. Die blijft met 180 procent van het bbp nog wel steeds een van de hoogste van de Europese Unie.

Het ratingagentschap toont zich tevreden met de vooruitgang van de banken. Ze verminderden ‘het hoge niveau van hun niet-performante leningen, wat de financiële voorwaarden zou steunen en de groei zou helpen stimuleren’.

Standard and Poor’s verduidelijkt dat de ‘private en publieke schuld aanzienlijk blijft’. Het betreurt de ‘zwakke’ capaciteit van de overheid om buitenlandse investeringen aan te trekken. Athene zal volgens het akkoord vanaf 20 augustus niet meer onder voogdij van zijn schuldeisers staan, de eurozone en het IMF.

Op dat moment zal Athene herbeginnen om zich alleen op de markten te financieren, na verscheidene jaren van diepe recessie en drie hulpprogramma’s.

Partner Content