Staatsschuld Italië stijgt boven 2.000 miljard euro

© AFP

Ook in Spanje was de staatsschuld sinds een eeuw niet zo hoog als nu.

Zowel in Italië als in Spanje, twee noodlijdende eurolanden, is de staatsschuld naar een historisch recordniveau gestegen.

Italië

De staatsschuld van Italië is in oktober voor het eerst tot boven de grens van twee biljoen euro gestegen, zo meldt de Italiaanse centrale bank. De schuld stond in oktober op 2.015 miljard euro, tegen 1.995 miljard euro in september.

De schuldenlast van de overheid in ‘de laars’ blijft reeds geruime tijd stijgen naar nieuwe recordhoogtes. Het land kampt na Griekenland met de hoogste staatsschuld van de eurozone.

De Italiaanse schuld komt dit jaar naar verwachting uit op circa 126 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De regering van de technocraat Mario Monti, die sinds november 2011 aan de macht is, voert een strenge besparingspolitiek.

Het doel is om het overheidstekort dit jaar onder de 2,6 procent van het bbp te brengen. Volgend jaar is een tekort van 1,8 procent het doel.

Spanje

De Spaanse staatsschuld, die de schulden van de centrale overheid, de regio’s en de gemeenten omvat, liep eind september op tot 817 miljard euro, ofwel 77,4 procent van het bbp. Dat is het hoogste niveau sinds 1910, meldt de krant El País op basis van IMF-cijfers.

De toename van de Spaanse staatsschuld is vooral te wijten aan een oplopende staatsschuld bij de centrale overheid. De schuld van de 17 autonome regio’s is daarentegen voor het eerst in vier jaar licht gedaald.

Dat valt te verklaren door het feit dat de Spaanse noodlijdende regio’s sinds afgelopen zomer kunnen aankloppen bij de federale overheid in Madrid. Zes regio’s, waaronder Catalonië en Valencia, deden dat al.

De centrale schatkist in Madrid zal zijn staatsschuld bovendien nog verder zien oplopen, onder meer door de recente toekenning van 39,5 miljard euro noodsteun voor de bankensector.

Tegen 2013 kan mogelijk zelfs een schuldgraad van 90,5 procent van het bbp gehaald worden, zo bleek recentelijk nog uit de ontwerpbegroting van de regering van premier Mariano Rajoy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content