Zwitsers vrezen nieuwe financiële crisis: referendum op komst

© reuters

De Zwitsers zullen zich binnenkort via een volksraadpleging kunnen uitspreken over een verregaande hervorming van het Zwitserse financieel systeem.

Een Zwitserse actiegroep wil dat de banken enkel nog geld mogen uitlenen waarover ze werkelijk beschikken en verzamelde voldoende handtekeningen, meer dan 100.000, om daarover een referendum te organiseren. Dat heeft de regering meegedeeld.

Het voorstel komt erop neer dat enkel de Zwitserse nationale bank nog nieuw geld zou mogen creëren. Nu mag de nationale bank al als enige munten en bankbriefjes uitgeven, maar de initiatiefnemers van het ‘Vollgeld Initiative’ willen dat dit ook gaat gelden voor elektronisch geld. “Dan mogen banken geen eigen geld meer creëren, maar enkel nog geld uitlenen dat ze ter beschikking kregen van spaarders, andere banken of de nationale bank”, luidt het.

In het huidige financiële systeem beschikken de banken maar over een klein deel van de sommen die ze via kredieten ter beschikking stellen. Het gestorte spaargeld bestaat dan voor een groot stuk enkel elektronisch als betaalbelofte. Zo kan de omvang van de kredieten van een bank een veelvoud zijn van het het werkelijk beschikbare geld. De initiatiefnemers van het referendum zien dat systeem als basis voor een financiële crisis.

Een datum voor de volksraadpleging is er nog niet. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content