‘Zwakke euro maakt kleding en schoenen duurder’

© thinkstock

Door de zwakke euro zullen kleding en schoenen de komende maanden duurder worden. Dat verwacht de Duitse textielsector.

“Textiel is een typisch importproduct”, zegt de topman van de Duitse inkooporganisatie Katag in Die Welt.

In de inkooplanden in Azië wordt ofwel in dollar gehandeld ofwel is de munt er gekoppeld aan de dollar. Aankopen in euro wordt dus duurder. Prijsverhogingen dringen zich op.

Over hoeveel de prijzen zullen stijgen, wil men zich in de sector niet uitspreken. Volgens Die Welt zou het gaan om zo’n tien procent.

Volgens de Duitse federatie voor mode-industie, German Fashion, liggen zeven van de tien belangrijkse inkooplanden in Azië. Met voorsprong de grootste leverancier voor Duitsland is China, gevolgd door Bangladesh, India en Vietnam.

De prijsstijgingen zullen volgens de Duitse federatie van textielkleinhandel voelbaar zijn bij de volgende winter- en voorjaarscollecties.

‘Lagere energieprijzen compenseren prijsstijgingen’

Dominique Michel, topman van de federatie voor handel en diensten Comeos, verwacht dat de handelaars prijsstijgingen door de duurdere dollar de komende maanden nog zullen kunnen opvangen dankzij de lagere energieprijzen en middels hun marges.

“Op termijn zullen we zien of dit zal volstaan”, aldus Michel. Comeos wijst er op dat heel wat sectoren te maken krijgen met invoer uit dollarlanden, zoals de elektrosector (smartphones), de doe-het-zelfsector tot zelfs de voeding. “Vandaag kan nog worden gecompenseerd door de lagere energieprijzen en via de marges. Op termijn is het afwachten.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content