Zomer is niet de beste periode voor zonnepanelen en 4 andere weetjes over de panelen

© Thinkstock

De start van de astronomische zomer klinkt de eigenaars van zonnepanelen ongetwijfeld als muziek in de oren “Maar de maand waarin de zonnepanelen het meest renderen ligt nu al achter ons”, verduidelijkt energieleverancier Eneco. De leverancier verzamelde vijf weetjes over zonnepanelen.

1. Te warm weer is nadelig

In theorie zou vandaag, de langste dag van het jaar, een gouden dag moeten zijn voor de eigenaars van een zonnepaneel. De zon kwam immers al op om 4.43 uur en gaat pas onder om 22 uur. “Maar niets is minder waar”, klinkt het bij Eneco. “De invloed van het weer is belangrijker dan het aantal uren daglicht.” Op mistige dagen leveren zonnepanelen tot 80 procent minder rendement. En ook als het té warm is, presteren zonnepanelen minder goed: hun rendement daalt met 10 procent.

2. Mei is de beste maand

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de zomer niet de beste periode voor zonnepanelen. “Warmte is een minder goede geleider. De opbrengst daalt dus. In de winter is er dan weer meer bewolking, en ook dat doet de opbrengst dalen”, aldus de energieleverancier. Mei is daarom gemiddeld de beste maand voor wie zonnepanelen heeft liggen. Apps als ‘Solar Monitoring’ maken het mogelijk om live het rendement van de panelen bij te houden.

3. Voor elk klimaat een ander paneel

De niet altijd even opportune weersomstandigheden beteken niet dat het een slecht idee is om in België zonnepanelen te zetten. Het type zonnepaneel is namelijk afhankelijk van het klimaat. In ons land spelen fotovoltaïsche cellen bijvoorbeeld een belangrijke rol, die zetten daglicht om in elektriciteit.

In de woestijn in het Midden-Oosten wordt een totaal andere techniek gebruikt om energie op te wekken uit zonne-energie. De zonnepanelen in de woestijn maken stoom in plaats van stroom. De stoom wordt op zijn beurt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

4. Vlaanderen na Malta meeste zonnepanelen in Europa

Alleen Malta wint per vierkante kilometer nog meer energie uit zonne-energie dan Vlaanderen: 232,4 kiloWattpiek. Vlaanderen voorziet met 164,9 kiloWattpiek per vierkante kilometer 41 gezinnen van stroom. Duitsland is nummer 3 met 111,3 kWp. In Wallonië is er nog veel groeimarge: in totaal leveren zonnepanelen in België zo’n 105,8 kWp per vierkante kilometer op. Vlaanderen telt in totaal 243.976 privé-installaties.

5. Oude zonnepanelen zijn bijna volledig recycleerbaar

De levensverwachting van zonnepanelen ligt boven de 25 jaar. Experts verwachten dat we ze wellicht een stuk sneller zullen vervangen. Net zoals bij een laptop of smartphone evolueert de technologie zo snel dat het rendement van nieuwe panelen sterk stijgt. Aanlokkelijk. En wat met de oude panelen? “Die zijn voor 85 procent te recycleren: glas, aluminium, silicium en zilver zijn eenvoudig te hergebruiken”, verduidelijkt Eneco. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content