Zo betaalt u uw zomerklusjes
Wilt u tijdens de vakantie enkele klusjes in en rond het huis laten uitvoeren, dan kunt u die vergoeden met dienstencheques of een beroep doen op het zogenoemde wijk-werken. Dat laatste is sinds begin dit jaar de nieuwe naam voor de vroegere PWA-regeling.
Via het systeem van de dienstencheques kunt u op een fiscaalvriendelijke manier een beroep doen op huishoudhulp. Elk gepresteerd uur vergoedt u met een cheque van 9 euro, maar de Vlaamse overheid voorziet in een belastingvermindering van 30 procent. Daardoor blijft uw eigen bijdrage beperkt tot 6,3 euro per dienstencheque. Het fiscale voordeel is weliswaar beperkt tot de eerste 156 stuks, maar getrouwde en wettelijk samenwonende partners hebben er ieder recht op die vermindering.
Elke individuele gebruiker mag na registratie per kalenderjaar maximaal 500 dienstencheques bestellen. Dat gebeurt via uitgever Sodexo. Weet wel dat u voor de laatste honderd stuks (dus van 401 tot 500) 10 euro moet neertellen. Een eenoudergezin kan per jaar tot 2000 cheques bestellen tegen 9 euro. Ze kunnen worden gebruikt voor reguliere hulp in het huishouden, strijkhulp buitenshuis, boodschappen en het vervoer van mindervalide personen. Heel wat activiteiten zijn evenwel verboden, zoals ziekenzorg en kinderopvang.
Wijk-werken als alternatief
Daarnaast is er ook het systeem van het wijk-werken, dat sinds 1 januari 2018 de vroegere PWA-regeling vervangt. Het is een maatregel van de VDAB om werkzoekenden te activeren. “Via wijk-werken kunnen werkzoekenden hun competenties aanscherpen”, zegt Shaireen Aftab, de woordvoerder van de VDAB. “Ze mogen maximaal 60 uur per maand bijklussen en ontvangen daarvoor een vergoeding boven op hun werkloosheidsvergoeding. Wie werkt in het systeem van de dienstencheques, heeft een arbeidscontract en ontvangt een loon.”
Het wijk-werken wordt georganiseerd door een of meer lokale besturen, zoals het gemeentebestuur of de VDAB. Op de website van uw gemeente vindt u alle details. Na registratie bestelt u de cheques via Edenred. Aan die uitgever betaalt u ook jaarlijks een inschrijvingsrecht van 7,50 euro. De prijs van de cheques varieert tussen 5,95 en 7,45 euro per gepresteerd uur: de lokale besturen bepalen die zelf binnen hun grondgebied. Voor particulieren geldt een fiscale aftrek van 30 procent.
Niet alleen voor particulieren
In tegenstelling tot de dienstencheques kunnen ook lokale overheden, onderwijsinstellingen, niet-commerciële organisaties en land- en tuinbouwbedrijven een beroep doen op wijk-werkers. De toegelaten activiteiten binnen het systeem van het wijk-werken zijn vastgelegd door de raad van bestuur van de VDAB. Lokale besturen kunnen de activiteitenlijst autonoom beperken of uitbreiden. Via de website kunt u nagaan welke klusjes in uw gemeente mogelijk zijn.
Plant u voor deze zomer enkele kleine opknapwerkjes in en rond het huis? In principe komt het wijk-werken daarvoor in aanmerking. Ook tuinonderhoud zoals gras maaien en hagen snoeien kan worden vergoed via die regeling. Werkt u via het systeem van de dienstencheques, dan zijn de toegelaten activiteiten een stuk beperkter. Vergeet ten slotte niet dat u ook kunt terugvallen op een deeleconomieplatform, zoals ListMinut en Klaar is Kees. Daar spreekt u de vergoeding rechtstreeks af met de klusser, maar u geniet geen fiscaal voordeel. Die kan nu jaarlijks tot 6.130 euro onbelast bijverdienen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier