Wilde stakingen: Hoe krijg je een vergoeding als je trein niet rijdt of een vertraging heeft?

© /
Jan Roodhooft Advocaat

Wie tijdens een staking van de vakbonden zijn trein niet kan nemen of een vertraging oploopt krijgt een vergoeding van de NMBS. Maar wat moet je juist doen om een vergoeding te bekomen?

In Vlaanderen rijden drie à vier treinen op de tien. In Wallonië daarentegen ligt het treinverkeer als gevolg van de acties van de vakbonden bij de openbare diensten helemaal lam. Bovendien heeft ACOD Spoor een stakingsaanzegging ingediend tot vrijdag. Daardoor ziet het er naar uit dat de pendelaars nog tot het einde van deze week hinder zullen ondervinden. Maar wat kan je doen als je door de staking niet op tijd op het werk geraakt? Heb je recht op een vergoeding?

Vergoeding

Heeft je trein een vertraging van meer dan een uur, dan kan je devolledigeterugbetaling van de kost van het traject vragen. Deze kost is afhankelijk van het abonnement of het ticket op basis waarvan je reisde.

Ook bij herhaalde kleinere vertragingen, kan je een vergoeding vragen. Zo krijg je een compensatie als er 10 vertragingen van meer dan 30 minuten waren binnen een periode van zes maanden. De vergoeding bedraagt dan 50% van de kost van een traject per vertraging.

Bij 20 vertragingen van meer dan 15 minuten binnen een periode van zes maanden, krijg je een compensatie van 25% van de kost van een traject per vertraging. Waren er bijvoorbeeld 20 vertragingen van meer dan 15 minuten, dan krijg je uiteindelijk 5 trajecten terugbetaald. Een aantal voorbeelden van berekeningen vind je op de site.

Bij een voorgaande staking liet de NMBS-woordvoerder Bart Crols wel weten dat wie zijn ticket koopt terwijl de staking al is aangekondigd geen recht heeft op een vergoeding.

Hoe vragen?

Je kan de schadevergoeding online aanvragen.Je moet de aanvraag tijdig doen. Ze moet gebeuren binnen de 15 kalenderdagen na de verplaatsing of (bij herhaalde kleine vertragingen) binnen de 15 dagen na het verstrijken van zes maand sinds de eerste vertraging

Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je een waardebon of een tegoed op je elektronische portefeuille. Je kan ook een vergoeding in geld krijgen als je dat expliciet vraagt bij het indienen van je dossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content