Wie spaart, verliest koopkracht
Na de nieuwe renteverlaging flirt KBC met het wettelijke minimumrendement van 0,11 procent. Tegen de huidige inflatie van 1,28 procent betekent dat dat sparen niet langer iets opbrengt. Ook bij de andere grootbanken spaar je met verlies.
De huidige marktomstandigheden houden de banken in een wurggreep. KBC is de eerste grootbank die opnieuw het mes zet in de spaartarieven. De bank heeft deze week de rente verlaagd naar 0,15 procent en komt zo gevaarlijk dicht bij het wettelijke minimumrendement van 0,11 procent (0,10% getrouwheidspremie en 0,01% basisrente). De kans is zeer groot dat de andere banken volgen, al zijn ook bij hen de hoge rentes al lang verleden tijd. Zo krijg je bij de klassieke spaarrekeningen van Belfius, BNP Paribas Fortis en ING slechts 0,20 procent rente.
Dat betekent dat wie nog op de traditionele manier spaart, koopkracht verliest. Het verschil tussen de basisrente van KBC en de inflatie loopt op tot 1,13 procentpunt. Per 1000 euro spaargeld verlies je 11 euro aan koopkracht. Wie geen verlies wil lijden, kan nog bij een handvol internetbanken terecht zoals PSA Bank of Medirect. Maar ook die hebben de afgelopen maanden in hun spaartarieven gesnoeid.
Spaarabonnementen
Een andere optie zijn de getrouwheidsrekeningen. Onder meer Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC bieden spaarabonnementen aan die maandelijks stortingen belonen. De rentetarieven op die rekeningen kloppen net de inflatie. Wie zijn spaargeld een jaar laat staan op de Ster-rekening van BNP Paribas, krijgt nog 1,30 procent rente. Hetzelfde geldt voor de Start2save-rekening van KBC. Een hoger rendement vind je bij Belfius en ING. De spaarrekening Plus van Belfius en Tempo Sparen van ING bieden respectievelijk 1,50 en 1,60 procent.
De lage rentes zijn het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die de economische groei wil aanzwengelen door sparen fiscaal te ontmoedigen. Maar voorlopig spreken de resultaten niet tot de verbeelding. Consumenten en investeerders staan nog niet te springen om veel geld te pompen in de reële economie. Daarom staat ECB-voorzitter Mario Draghi klaar om zijn stimuleringsbeleid uit te breiden. Morgen kondigt hij vrijwel zeker nieuwe maatregelen aan om de Europese economie nieuw zuurstof toe te dienen. Een stijging van de spaarrentes is nog niet voor morgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier