De ene getrouwheidspremie is de andere niet
Steeds meer banken starten met spaarboekjes waarop u slechts met mondjesmaat geld kan storten en die recht geven op een hogere vergoeding. Het gaat om zogenaamde spaarabonnementen. Test-Aankoop noemde de spaarrekeningen met maandelijkse opdracht onlangs “legale oplichting”, maar er zijn grote onderlinge verschillen.
Onlangs kwamen de spaarrekeningen die klanten aan zich binden met een ‘hoge’ getrouwheidspremie stevig onder vuur te liggen. Onder meer Test-Aankoop had veel kritiek op de getrouwheidsrekeningen “die minder opleveren dan op papier”. Wanneer u elke maand een klein bedrag stort, en de getrouwheidspremie pas na 12 maanden verworven is, kan u ook maar met mondjesmaat uw geld terug opvragen zonder uw premie kwijt te spelen.
Volgens de consumentenorganisatie trekken de klanten in de meeste gevallen hun geld te snel terug, waardoor de banken gewoon geen premie moeten uitbetalen. Op de vergelijkende websites staan die banken wel bovenaan het klassement te blinken met een hoge vergoeding, waarvan ze weten dat ze die in de praktijk vaak niet zullen moeten uitkeren. Zo luidde de kritiek.
Ondanks die kritiek blijven de banken massaal spaarproducten aan de man brengen die trouwe spaarders belonen. Fintro lanceert nu pasde Blue Vision spaarrekening, een doorslagje van de Ster spaarrekening die moeder BNP Paribas Fortis al langer aanbiedt. Het verschil met andere spaarabonnementen is dat zij geen maandelijks plafond, maar een jaarlijks plafond zetten op uw stortingen.
Vergelijken is de boodschap
Fintro benadrukt dat dergelijke spaarboekjes in het leven zijn geroepen voor mensen die effectief geld willen sparen. “Het is niet de bedoeling dat de klanten de spaarboekjes als een zichtrekening gebruiken”, aldus de bank. Fintro vindt de Blue Vision Rekening de ideale spaarrekening om spaardoelen binnen een termijn van 1 tot 3 jaar te realiseren. Spaarders krijgen 1,3 procent getrouwheidspremie en 0,10 procent basisrente.
“Als je naar een overzicht kijkt van alle Belgische spaarrekeningen, zie je dat er slechts vijf banken zijn die geen getrouwheidspremie bieden”, zegt Fintro. “Aangezien de rente op spaarrekeningen erg laag is , kijken klanten uit naar een rekening die het beste rendement biedt.”
Als consument blijft het belangrijk om de verschillende spaarabonnementen met elkaar te vergelijken. Zo zijn er banken zoals KBC en Triodos die vragen om elke maand te storten, terwijl andere zoals Fintro en BNP Paribas Fortis hun klanten de kans bieden om de maximale storting van 9.000 euro bij het openen van de getrouwheidsspaarrekening te storten. En dat heeft een weerslag op het rendement en de complexiteit.
Zo is het voor spaarders die een keer per jaar een grotere som kunnen storten overzichtelijker om bij te houden wanneer ze hun premies verwerven en op hun rekening krijgen. Zij verwerven namelijk hun getrouwheidspremie een jaar na hun storting en krijgen het geld op het einde van het betrokken kwartaal in een keer op hun rekening. Klanten die maandelijks stortenmoeten rekening houden met de verschillende tijdstippen waarop ze premies verwerven.
De premies beginnen op hun beurt pas intresten op te brengen, nadat ze gestort zijn. Op de lange termijn kan het mislopen van rente op rente stevig aantikken. Fintro voegt eraan toe dat klanten ook kunnen werken met maandelijkse stortingen van maximaal 750 euro.
Concurrentie
Al zijn de getrouwheidsspaarrekeningen niet heer en meester in het spaarlandschap. Zij krijgen concurrentie van banken die rekeningen aanbieden met enkel en alleen een basisrente. Op die niet-gereglementeerde spaarrekeningen moeten klanten hun geld geen jaar parkeren om het te laten renderen, maar er is wel roerende voorheffing verschuldigd op de intresten.
De klanten voelen bij dergelijke spaarproducten een renteverlaging ook veel sneller. Zo verlaagt MoneYou volgende week de nettorente van de Direct Spaarrekening van 1,15 procent naar 1,10 procent. Een getrouwheidspremie daarentegen blijft ongewijzigd voor de bedragen die reeds gestort zijn voor de verlaging van de premie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier