Wat betekent de brexit voor uw portemonnee?
De impact laat zich het meest en het snelste voelen op de valutamarkten. Het Brits pond kreeg na het referendum de grootste pandoering in dertig jaar. Dat heeft grote gevolgen voor wie Britse aandelen bezit of voor wie een reis naar het Verenigd Koninkrijk plant. Hoe raakt een brexit u nog meer in uw portemonnee?
We zetten een aantal gevolgen op korte termijn voor u op een rij. De gevolgen op lange termijn zijn minder voorspelbaar, omdat een en ander afhangt van de handelsakkoorden die het VK de komende twee jaar met de Europese Unie zal moeten (her)onderhandelen.
Het Brits pond is meteen in elkaar gezakt. Tegenover de euro tikte het pond vrijdagochtend even een dieptepunt van 0,83 pond per euro aan. Tegen de late namiddag was er een licht herstel tot 0,81 pond per euro. Maar vooral de evolutie tegenover de Amerikaanse dollar is belangrijk, want de euro verzwakte op zijn beurt tot 1,09 dollar per euro (rond de middag 1,11 dollar per euro). Het pond is momenteel, uitgedrukt in dollar, ongeveer 8 procent minder waard dan kort voor middernacht nog het geval was.
Goedkoper shoppen in Londen
De meeste economen voorspelden een val van het pond Sterling met 10 procent in het geval van een brexit. Dat is gebeurd
“De meeste economen voorspelden een val van het pond met 10 procent in het geval van een brexit. Dat is gebeurd”, reageert Bernard Keppenne, de hoofdeconoom van CBC, laconiek. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, waarschuwt dat de val van het pond nog verder kan gaan. “Na een forse klap is het pond nu wat gestabiliseerd, maar dat we in de komende maanden richting 0,85 à 0,90 pond per euro gaan, lijkt zeer plausibel.”
Dat betekent concreet dat u meer ponden krijgt voor evenveel euro’s. Als u binnenkort een weekendje shopping in Londen plant, dan kunt u dat extra budget gebruiken. De wereld is niet compleet veranderd van gisteren op vandaag. U kunt nog altijd vrij reizen vanuit België naar het VK, zoals het geval was voor het referendum.
Minder budget voor reizen in de VS
Verschillende economen vrezen een recessie in het VK, en ze durven een recessie in de Europese Unie niet uit te sluiten. De gevolgen van de brexit beperken zich niet tot het VK, het vertrek van de Britten zet het hele Europese project op losse schroeven. De euro is al verzwakt tegenover de Amerikaanse dollar en ietwat pessimistische economen en strategen zien de euro op middellange termijn afstevenen op pariteit. Dat betekent dat 1 euro nog slechts 1 dollar waard is, terwijl de waarde van een euro momenteel nog rond 1,11 dollar schommelt.
Wie naar de Verenigde Staten reist of online aankopen doet in de VS, voelt de waardedaling van de euro. Alles wat u aankoopt in de VS wordt, omgerekend naar euro’s, duurder door de voor ons ongunstige wisselkoersbewegingen.
Moeilijker om te exporteren naar het VK
Omdat het pond verzwakt tegenover de euro, winnen de Britse bedrijven aan concurrentiekracht tegenover de Europese bedrijven die exporteren naar het VK. Alle producten die in de eurozone geproduceerd en naar het VK verscheept, gevlogen of onder de zee vervoerd worden, worden duurder in pond. Dat is slecht nieuws voor de werknemers van die exportbedrijven. Zij zijn op de lange termijn minder zeker van hun baan.
Britse én Europese aandelen dalen in waarde
De brexit is ook zeer slecht nieuws voor beleggers. Belegger is een ruimer begrip dan veel mensen denken. 1,4 miljoen Belgen doen via een fonds aan pensioensparen en bezitten via die fondsen onrechtstreeks aandelen. Ook die pensioenspaarpotjes slinken dezer dagen zienderogen. Maar het verlies in die fondsenportefeuilles is niet zo uitgesproken als de val van de aandelen, want de pensioenspaarfondsen beleggen minstens een kwart van de middelen in obligaties.
Het Belgische beurshuis KBC Securities maakte eerder deze week al een lijstje met de meest brexit-gevoelige Belgische aandelen:
Het zijn echter niet per se deze aandelen, die vandaag het meest werden afgestraft. Vooral de banken kregen de grootste klappen. Dat is ook logisch, omdat zij erg gevoelig zijn aan het economische klimaat. Zij riskeren wanbetalingen op leningen aangegaan door Britse bedrijven, of door Europese bedrijven die door de brexit in de problemen komen.
In de Bel-20 slikte de Nederlandse bank ING het grootste verlies (-14%). De Belgische bank-verzekeraar KBC deed niet veel beter met een verlies van 13 procent omstreeks 17 uur. De verzekeraar Ageas, die nochtans een grote poot in het VK heeft, hield iets beter stand met een verlies van ruim 6 procent.
Er zijn 1001 scenario’s mogelijk. Dit is een slechte zaak, maar dan vooral voor de Britten
Als belegger kan je op dit moment niet veel doen. “Er wordt nu geschoren”, zegt Dirk Thiels, strateeg bij KBC Asset Management. Hij verwijst naar een oude beurswijsheid. “Als je geschoren wordt, dan moet je stilzitten. Of je riskeert vitale onderdelen te verliezen. Het slechtste wat je nu kunt doen als belegger is alles verkopen. Als je cash achter de hand hebt gehouden, kun je nu wel investeren. Ik denk dan in de eerste plaats aan Amerikaanse aandelen en Amerikaanse obligaties, want deze storm gaat nog niet meteen liggen en dan wil je toch zo ver mogelijk van het epicentrum, zijnde Europa, wegblijven. De beurzen overdrijven altijd in een eerste reactie. De komende weken of dagen worden waarschijnlijk acties aangekondigd, die de ergste vrees wat wegnemen. Verschillende centrale banken hebben al laten weten dat ze de situatie in de gaten houden. Ze staan klaar om in te grijpen, indien nodig.”
Om de economische gevolgen op de lange termijn te overzien, is het nog veel te vroeg. Thiels: “Er zijn 1001 scenario’s mogelijk. Dit is een slechte zaak, maar dan vooral voor de Britten.”
Uw gouden juwelen worden meer waard
Beleggers vluchten in veilige havens, zoals Amerikaanse, Zwitserse en Japanse overheidsobligaties en… goud. De goudprijs nam meteen een hoge vlucht nadat de uitslag van het Britse referendum bekend was geraakt. Een ounce goud koste vrijdag in de late namiddag ongeveer 1312 dollar, ofwel 5 procent meer dan om middernacht. Er was zelfs aanvankelijk een sprong van 7 procent, maar de goudprijs temporiseerde daarna.
Brexit-referendum
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier