Waaruit bestaat de rijkdom van de rijkste Belgen?

© BELGAIMAGE

Verschillende soorten vermogens zijn nog ongelijker verdeeld dan tot nu toe werd gedacht. Dat leert een studie van de Antwerpse onderzoekers Ive Marx en Sarah Kuypers. Zij onderzochten wat de 1 procent vermogendste Belgen in handen hebben.

De studie, in het kader van een federaal wetenschapsproject samen met de KU Leuven en de Universiteit van Luik, leert dat de één procent meest vermogende Belgen ruim de helft van de beursgenoteerde aandelen bezit en bijna een derde van de obligaties. In een dossier neemt Knack de rijkdom van de happy few onder de loep.

Een eerder onderzoek van Marx en Kuypers toonde al aan dat de ‘one percent’ in België 12 procent van het Belgische vermogen in handen hebben. De 10 procent welvarendste landgenoten bezitten samen 44 procent van het nationale vermogen.

De 10 procent welvarendste Belgen

Kijken we naar de tien procent welvarendste Belgen -de huishoudens die meer dan 702.000 euro netto vermogen hebben-, dan bezit die tot 85 en 86 procent van de aandelen en obligaties. Die tien procent bezit ook de bulk van het vastgoed naast de eigen woning (65,5 procent).

Omgekeerd bezit de minst vermogende helft van de Belgen, met minder dan 206.000 euro netto, nauwelijks obligaties (0,7 procent), aandelen (1 procent) of een tweede woning (5 procent). Zij hebben dan wel weer bijna de helft van de openstaande hypothecaire leningen op hun conto staan. Voor de andere schulden loopt dat percentage zelfs op tot 63 procent.

Andere vormen van vermogen zijn iets sterker gedemocratiseerd in ons land, zoals de eigen woning, spaartegoeden en pensioensparen of levensverzekeringen, waar de rijkste tien procent van de Belgen respectievelijk ‘slechts’ 24 procent, 45,6 procent en 28,4 procent van bezit.

Vermogenswinstbelasting

Het onderzoek bevestigt dat een belasting op de inkomsten uit obligaties, aandelen en spaargelden vooral de meest vermogende Belgische huishoudens zal treffen en in mindere mate de middenklasse.

Al hangt het er maar van af hoe en hoe breed je de middenklasse definieert, klinkt het. Zo kan het dat een huishouden met een groot vermogen toch een relatief klein inkomen heeft, omdat het rendement uit dat vermogen tegenvalt of omdat er daarnaast geen loon uit arbeid verdiend wordt.

Volgens financieel journalist Ludwig Verduyn is een vermogenswinstbelasting geen oplossing. In een interview met Knack deze week zegt hij dat de rijken de overheid wantrouwen. “Dat wantrouwen zal alleen maar toenemen door een vermogensbelasting”, klinkt het. “Er zit heel veel cash in de kleine en middelgrote Vlaamse bedrijven. Dat blijft onder de radar, en door het wantrouwen treuzelen ondernemers om hun geld te investeren in de economie. De overheid kan het vertrouwen herstellen door álle bedrijven rechtvaardig en uniform te belasten. Dat zal meer opbrengen dan een vermogensbelasting.”

Maar wie zijn die rijkste Belgen juist? Bekijk het hier. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content