Waarom singles het financieel niet gemakkelijk hebben in België
De nieuwe stroomheffing van 100 euro per aansluiting maakt het nog maar eens duidelijk: het leven is duur voor singles. Een overzicht.
Uit cijfers van de Belgische belangenvereniging All1 blijkt dat een op de drie Belgische huishoudens uit één persoon bestaat. Zij krijgen het financieel zwaar te verduren. Volgens de OESO-statistieken wordt een single met een voltijdse job nergens zo zwaar belast als in België. In 2013 moest een vrijgezel liefst 55,8 procent van zijn bruto inkomen afstaan aan de fiscus. Het OESO-gemiddelde is 36 procent. “Alleenstaanden hebben dezelfde kosten als koppels, maar moeten die wel alleen dragen”, aldus de site van All1.
Huwelijksquotiënt
De ongelijkheid is onder meer een gevolg van het huwelijksquotiënt, die ook geldt voor wettelijk samenwonenden. Koppels mogen tot 30 procent van het inkomen van diegene die het meest verdient, doorschuiven naar de belastingbrief van de partner met een lager inkomen. Daardoor komt de grootste verdiener in een lagere belastingschijf terecht.
De stroomtaks doet daar nog een schepje bovenop. Om de groenestroomcertificaten te financieren verwacht de regering van iedereen die aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk, een inspanning van 100 euro. De nieuwe belasting treft alleenstaanden zwaarder, want een koppel kan de rekening door twee delen. Een vrijgezel draait er alleen voor op.
Eigen woning
Maar daar stopt het niet. Ook een eigen woning kiezen is voor een alleenstaande moeilijker. Om te beginnen is het niet vanzelfsprekend om als vrijgezel een hypothecaire lening af te sluiten. Hij moet er onder meer rekening mee houden dat hij minder kan lenen dan iemand met een partner. Zo kan een alleenstaande met een gemiddeld inkomen van 2000 euro maximaal 131.000 euro lenen op 25 jaar. Koppels waarvan beide partners 2000 euro verdienen, kunnen op dezelfde looptijd 285.700 euro afbetalen.
En zelfs als een single een woning gekocht heeft, wordt hij nog niet gelijk behandeld. De onroerende voorheffing bijvoorbeeld wordt niet per persoon, maar per woning geïnd. Maar voor de woonbonus, een fiscale aftrek, redeneert de belastingdienst omgekeerd. Koppels genieten twee keer van dat voordeel.
Ook voor de provinciebelastingen worden alleenstaanden benadeeld. Het Brussels Gewest heeft de gewestbelasting van 89 euro afgeschaft. Niet toevallig, want één op de twee Brusselse gezinnen bestaat uit één persoon.
Dienstencheques
Wil een single een beroep doen op een kuisvrouw, dan wordt hem dat ook moeilijk gemaakt. Een vrijgezel kan voor 1410 euro dienstencheques aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Samenwonenden kunnen tot twee keer meer cheques in vermindering brengen. Dat terwijl alleenstaanden in de meeste gevallen meer behoefte hebben aan huishoudelijke hulp.
En ten slotte moeten alleenstaanden soms gedwongen snoeien in hun vrijetijdsuitgaven. Sommige vliegtuigmaatschappijen rekenen een toeslag van 50 procent aan voor mensen die alleen reizen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier