Waalse regering zet licht op groen voor winwinlening

© istock

De Waalse regering heeft een ontwerpdecreet goedgekeurd voor de start van een Waalse winwinlening. Particulieren worden daarmee fiscaal aangemoedigd om middelen ter beschikking te stellen van een bedrijf.

De kredietgever kan daarbij rekenen op een belastingvermindering van 4 procent in de eerste vier jaar, gevolgd door een vermindering van 2,5 procent in de eventuele twee tot vier jaar nadien.

Het Waalse voorbeeld is grotendeels geïnspireerd op de Vlaamse winwinlening, die al bestaat sinds 2006.

Bedoeling van de formule is om een deel van het spaargeld van de burgers te mobiliseren om kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) een duwtje in de rug te geven.

In Vlaanderen krijgen particulieren (vrienden, kennissen, familieleden) die voor een periode van 8 jaar maximum 50.000 euro lenen aan een Vlaams bedrijf een belastingvermindering van 2,5 procent.

Net als in Vlaanderen ligt het plafond per kredietgever op 50.000 euro. In de eerste jaren ligt het belastingvoordeel met 4 procent (maximum 2.000 euro) wel hoger dan in Vlaanderen. Na vier jaar zakt het voordeel van 4 naar 2,5 procent (1.250 euro).

Een voorbeeld: wie voor een periode van zes jaar 30.000 euro leent, kan na die periode rekenen op een terugbetaald bedrag van 39.900 euro. De kredietnemer mag in totaal tot 100.000 euro ophalen via de winwinlening. Dat is de helft van het maximumbedrag van 200.000 euro in Vlaanderen.

De maatregel zal het Waalse gewest 200.000 euro op jaarbasis kosten. De regering hoopt op jaarbasis tot 6,5 miljoen euro aan spaargeld te mobiliseren via de nieuwe leningsformule. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content