Vlamingen bereid goedkoopste geneesmiddel te slikken

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Als de Belgische patiënt het voor het zeggen had, zou de huisarts niet langer medicatie op merknaam maar op stofnaam voorschrijven. “Zo kan de patiënt het goedkoopste geneesmiddel kiezen”, zegt de CM.

Belgische patiënten dragen kwalitatieve gezondheidszorg hoog in het vaandel, maar ze proberen ook te snoeien in hun medische uitgaven. Dat blijkt uit een bevraging van CM en kwbbij ruim 1900 mensen. Zo zijn acht op de tien Belgen voorstander van medicatie die op stofnaam wordt voorgeschreven. De patiënt kan dan zelf het goedkoopste geneesmiddel kiezen. Dat levert tegelijk een besparing op voor de ziekteverzekering. “Het doet ons ook deugd dat drie op de vier Belgen graag meer geld zien gaan naar preventie”, zegt KWB-voorzitter Wim Verlinde. “Ook dat kan op termijn de kosten van de gezondheidszorg terugdringen.”

Maximumtarieven

CM-voorzitter Luc Van Gorp reageert positief op de resultaten van het onderzoek. “De Belg is bereid zijn verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt hij. Zo vindt 71 procent dat de overheid mag bepalen welk soort behandeling wordt terugbetaald. Slechts 17 procent vindt dat de individuele zorgverstrekker daarover mag oordelen. 12 procent zegt dat de patiënt zelf moet beslissen.

53,5 procent van de respondenten kant zich tegen het maximumtarief dat kan worden terugbetaald. Als België toch een maximumtarief zou hanteren, mag die voor drie op de tien Belgen niet hoger zijn dan 50.000 euro per kwaliteitsvol gewonnen levensjaar. Voor 9 procent mag dat bedrag oplopen tot 1 miljoen euro.

Bovendien vindt 84 procent van de Belgen dat enkel behandelingen waarvan bewezen is dat ze werken, mogen worden terugbetaald. De helft van de Belgen is bereid 15 procent van zijn beschikbare inkomen te besteden aan gezondheidszorg.

“Vrijheid opgeven”

Een andere opvallende conclusie van het onderzoek is dat drie op de vier landgenoten vinden dat patiënten in een blijvende vegetatieve toestand niet langer mogen worden behandeld.

Luc Van Gorp benadrukte dat dringend stappen moeten worden gezet om de Belgische gezondheidszorg betaalbaar te houden. “Niets doen is geen optie. Er is nu al geld te kort. Dat zal er in de toekomst niet op verbeteren.”

Volgens hem is het een positieve zaak dat veel burgers bereid zijn een deel van hun vrijheid op te geven als het systeem van de gezondheidszorg daar beter van wordt. “Dat zal hoe dan ook nodig zijn, want met de vergrijzing en het toenemend aantal chronisch zieken staan we voor serieuze uitdagingen. Het is aan ons, als middenveld, om de mensen voldoende te informeren, het debat op gang te brengen en mee te onderhandelen met de overheid”, zegt Van Gorp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content