Vijf tips om goedkoper te bankieren

© Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De vergelijkingssite Bankshopper.be heeft op basis van een rondvraag bij haar bezoekers vijf tips verzameld om goedkoper te bankieren.

1. Zichtrekeningen vergelijken

“Ga niet over één nacht ijs wanneer u een zichtrekening opent”, luidt de eerst tip. Volgens Bankshopper.be kunt u gemakkelijk tientallen euro’s besparen wanneer u zichtrekeningen vergelijkt. Zo bieden onder meer Argenta, Beobank, Hello Bank en Keytrade een gratis zichtrekening aan. Daarnaast kan u bij het merendeel van de banken gratis een tweede bankkaart aanvragen. Bij anderen moet u daarvoor betalen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Crelan en KBC.

Sommige banken belonen bovendien hun klanten als ze elektronische verrichtingen doen met hun bankkaart. Zo geeft bpost bank haar klanten 1 cent terug voor elke betaling met de bankkaart en ontvangen de klanten bij Crelan 5 cent per elektronische verrichting. Op Bankshopper.be kan u zichtrekeningen vergelijken.

2. Kredietkaarten vergelijken

Ook wie kredietkaarten gebruikt, kan gouden zaken doen als hij banken vergelijkt. De site benadrukt dat niet alle kredietkaarten hetzelfde zijn. “Bij de ene kredietkaart wordt de terugbetaling van de uitgaven uitgesteld tot de maandelijkse betaalstaat wordt opgemaakt (meestal aan het einde van de maand), bij de andere kunt u de terugbetaling over meerdere maanden spreiden. In dat geval spreekt men van een kredietopening”, aldus Bankshopper.be. Wie alles aan het einde van de maand terugbetaalt, is de bank geen intresten verschuldigd. Ze rekent wel intresten aan wanneer u de afbetaling over meerdere maanden spreidt.

In tegenstelling tot de meeste debetkaarten, moet u voor een kredietkaart betalen. De banken vragen gemiddeld een jaarlijkse bijdrage van 20 à 25 euro. De betalingen met een kredietkaart zijn weliswaar gratis, zolang ze in België gebeuren.

Geld afhalen met een kredietkaart, raadt de site dan weer af. In ons land betaalt u daarvoor meestal 1 tot 2 procent van het opgenomen bedrag.

3. Vergelijk spaarrekeningen

Uit een recente vergelijking van de site blijkt dat de meest interessante spaarrekening tot tien keer meer opbrengt.Met de spaartest van Bankshopper.be kunt u spaarrekeningen vergelijken. Bovendien blijven de vooruitzichten voor ons spaargeld behoorlijks somber. Zo verwachten analisten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart verder zal snoeien in de depositorente. De kans is dan ook behoorlijk groot dat de Belgische banken de spaartarieven verlagen naar het wettelijke minimum (0,11%).

4. Herfinancier woonkrediet

Veel Belgen trokken afgelopen jaar naar hun bank om hun hypothecaire lening te herzien, en ook nu blijft het nog interessant om uw woonlening te herfinancieren. Analisten verwachten dat de hypothecaire rente samen met de spaarrente zal dalen. U moet wel rekening houden met enkele kosten als u een woonlening herfinanciert, gaat de site verder.

“Het heeft enkel zin een woonlening te herfinancieren wanneer u de uitgaven voor de nieuwe lening – de boete-intrest van drie maanden voor het vervroegde aflossen en de eventuele nieuwe aktekosten – kunt terugverdienen met de goedkopere maandelijkse leningslasten.” Volgens Bankshopper.be moet het renteverschil minstens 1 procent zijn om al die kosten te dekken.

5. Herfinancier persoonlijke lening

Net zoals een woonlening kunt u ook een persoonlijke lening herfinancieren. Ook hier moet u rekening houden met een kostprijs. “Een herfinanciering is enkel interessant wanneer de kostprijs die u maandelijks uitspaart hoger is dan de kosten die u moet betalen”, besluit de site. Op Bankshopper.be vindt u een overzicht van de goedkoopste persoonlijke leningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content