Vijf banken bieden 1 procent of meer op spaarboekjes. Waar kunnen spaarders nog terecht?
Er zijn weer obligaties van overheden en bedrijven die rente opleveren. Die hogere rentes sijpelen stilaan weer door in de klassieke spaarproducten. Een kort overzicht.
Update in de tweede paragraaf, nadat NIBC Direct een hogere vergoeding op spaarboekjes aankondigde.
Als u gelooft dat de rente op obligaties nog zal stijgen, dan doet u er goed aan uw geld nog niet voor lange tijd vast te leggen. Als u denkt dat de renteklim voorlopig voorbij is, dan kunt u eventueel geld voor langere tijd engageren. Bij een inflatie van meer dan 10 procent is het misschien maar een schrale troost dat uw spaargeld 1 procent opbrengt, maar er is ook geen reden om die 1 procent te laten liggen. We zetten voor u enkele quick wins op een rij.
1. Spaarrekeningen
Op 22 december verhoogt NIBC Direct de intresten op zijn spaarboekjes. Daardoor zijn er binnenkort al vijf banken met een spaarrekening, die meer dan 1 procent biedt. De basisrente op de Getrouwheidsrekening stijgt bij NIBC van 0,1 naar 0,3 procent en de getrouwheidspremie van 0,6 naar 1,1 procent. Die premie is pas verworven als het geld minstens een jaar bij de bank blijft. Bij de NIBC Direct Spaarrekening strandt het totaalrendement op 0,7 procent (0,5% basisrente + 0,2% getrouwheidspremie).
Vanaf 15 december verhoogde de internetbank MeDirect de basisrente op één spaarrekening en de getrouwheidspremie op een andere spaarrekening. Bij de MeDirect Fidelity Sparen-rekening zorgt de hogere premie (0,85%) ervoor dat samen met de basisrente (0,2%) er op een jaar tijd meer dan 1 procent kan verdiend worden. Voor wie het geld geen jaar kan laten staan, is de MeDirectDynamic Sparen met 0,55 procent basisrente overigens interessanter.
Er zijn nog een aantal banken die al meer dan 1 procent op spaarboekjes boden. De kleine West-Vlaamse spaarbank CKV trok vanaf 1 december de basisrente op spaarboekjes op van 0,2 naar 0,5 procent. De getrouwheidspremie bleef stabiel op 0,5 procent. De optelsom van basisrente en premie komt dus uit op 1 procent.
De internetbank Keytrade verhoogde eveneens vanaf 1 december de vergoeding op twee spaarrekeningen. Op de ene gaat de basisrente van 0,01 naar 0,50 procent en op de andere naar 0,30 procent. De getrouwheidspremie steeg naar respectievelijk 0,2 en 0,7 procent.
Voor CKV en Keytrade bood Santander Consumer Bank al een totale vergoeding van 1 procent op één van zijn spaarrekeningen. Santander trekt voor de tweede keer op korte tijd de spaarrentes op, waardoor nu alle spaarrekeningen bij de internetbank 1 procent of meer in totaal beloven voor wie zijn geld een jaar laat staan. Op de Vision-rekening komt de basisrente vanaf 15 december op 0,75 procent en de premie op 0,25 procent en op de Vision Plus-rekening verhoogt de basisrente naar 0,5 procent en de premie naar 0,9 procent.
Het geld op spaarrekeningen geniet een depositogarantie tot 100.000 euro per bank en per klant én een fiscaal gunstregime. Er is geen belasting verschuldigd op de eerste 980 euro aan intresten, en boven dat plafond is een verminderd belastingtarief van 15 procent van toepassing.
2. Depositorekening bij Deposito- en Consignatiekas
De Deposito- en Consignatiekas bewaart slapende tegoeden, huurwaarborgen en dergelijke meer. Ook de klanten van het opgedoekte Rabobank.be die te laat waren om hun geld weg te halen bij de internetbank, kennen het e-DEPO waar ze hun spaargeld alsnog kunnen opvragen.
Veel minder bekend is dat iedereen die dat wil, ook via het internet een depositorekening kan openen bij deze kas. U kunt met Itsme of een identiteitskaartlezer gemakkelijk zo’n rekening openen via MyMinFin, de overheidswebsite die ook toegang geeft tot tax-on-web, waar u online uw belastingaangifte kunt indienen.
Sinds kort is de rente van die depositorekening interessanter dan de rente op eender welke spaarrekening. Het beleggingsblad De Belegger merkte dat voor het eerst op. De rente wordt namelijk bepaald op basis van het rendement op Belgische overheidsobligaties (OLO) met een looptijd van één jaar. Dat rendement bedraagt nu bijna 2,5 procent bruto of 1,74 procent netto.
De FOD Financiën meldt op haar website: “Op alle deposito’s in geld die gedurende ten minste één jaar bij de Deposito- en Consignatiekas werden geplaatst, betaalt zij intrest tegen een rentevoet die maandelijks wordt berekend en vastgesteld op basis van het rendement van OLO’s met een residuele looptijd van één jaar. De intrest, waar roerende voorheffing wordt op ingehouden (30% – niet van toepassing op faillissementsgelden) wordt berekend vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de storting van het deposito en loopt door tot de laatste dag van de maand die voorafgaat aan die van de terugbetaling van het deposito.”
3. Staatsbons
Op 4 december was er een nieuwe uitgifte van overheidsobligaties op maat van particulieren. Dat betekent dat één staatsbon 1.000 euro kost. Er zijn ook overheidsobligaties die in de eerste plaats bedoeld zijn voor institutionele beleggers, met coupures van 100.000 euro of meer.
De coupons van de nieuwe staatsbons bedragen op 2 procent bruto (1,4% netto) voor de bons die vijf jaar lopen, en 2,4 procent bruto (1,68% netto) voor de bons die tien jaar lopen. De inschrijvingsperiode voor deze staatsbons is afgelopen, maar om de drie maanden is er een nieuwe uitgifte waarop beleggers kunnen intekenen.
Een staatsbon aankopen kan online op de website van het Belgische Agentschap van de Schuld via de toepassing Staatsbons online of bij de meeste traditionele banken. Beleggers kunnen ook altijd overheidsobligaties kopen die op de beurs noteren, zogenoemde Belgische OLO’s, maar dan betalen ze wel 0,12 procent taks op beursverrichtingen, waardoor het nettorendement ietwat kleiner wordt.
4. Termijnrekeningen of kasbons
Volgens Spaargids.be biedt Deutsche Bank momenteel termijnrekeningen op één of twee jaar aan met een brutorente van respectievelijk 2,16 en 2,18 procent bruto. Na aftrek van 30 procent roerende voorheffing blijft nog ongeveer 1,5 procent rendement over. Een belangrijk verschil met een spaarrekening is dat u mogelijk een boete betaalt, als u uw geld voor het einde van de looptijd weer van de rekening wil halen, bij een spaarrekening is uw geld onmiddellijk opvraagbaar.
VDK Bank heeft dan weer kasbons in het gamma – een product dat erg vergelijkbaar is met termijnrekeningen – die vanaf de looptijd van twee jaar meer dan 1 procent netto opleveren. De rente op eenjarige kasbons zit nipt onder 1 procent netto.
5. Tak21-levensverzekeringen
Voor deze spaarverzekeringen moet u rekening houden met een looptijd van minimaal acht jaar. Bij een tak21-contract betaalt u op de gestorte premie een belasting van 2 procent. In ruil hoeft u geen roerende voorheffing te betalen op de gegarandeerde rente noch op de eventuele winstdeelname die daar nog bovenop komt, tenminste als uw geld voldoende lang in het contract blijft.
Onder meer bij KBC en Argenta is er opnieuw een gegarandeerde rente van 1 procent of meer te vinden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
C.K.V.
-
Maatschappelijke zetel:
Waregem
-
Sector:
Banken