Vieze kamers of walgelijk eten: Zo ga je te werk als je hotel tegenvalt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je boekt een hotel via een reisbureau of touroperator. Ter plaatse aangekomen stel je vast dat het hotel helemaal niet beantwoordt aan wat je ervan verwachtte. De kamers zijn vies, de airco werkt niet of het eten is werkelijk slecht. Welke stappen kan je dan ondernemen?

Biedt je hotel je helemaal niet wat je ervan verwachtte, onderneem dan actie. Laat direct je klachten kennen en zorg dat je bewijzen hebt van wat er mis is.

Reageer dadelijk

Laat je klacht dadelijk ter plaatse kennen. Je kan je hiervoor richten tot de plaatselijke vertegenwoordiger van je reisorganisator of tot de hoteldirectie. Neem, als dat niet mogelijk is, vanuit je bestemming contact met je reisbureau of touroperator.

Hoe sneller je dat doet, hoe groter de kans is dat men iets aan je klachten kan doen (door je bijvoorbeeld een andere kamer te geven). Bovendien kan men je op die manier later niet verwijten dat je niet getracht hebt je schade te beperken.

Zorg voor een schriftelijk bewijs

Worden de problemen niet dadelijk opgelost of zijn ze onoplosbaar, zorg dan dat je een schriftelijk bewijs hebt van je klacht. Dit kan bijvoorbeeld een klachtenformulier zijn dat de plaatselijke vertegenwoordiger van de touroperator mee ondertekent of een bewijs van een fax of mail (met leesbevestiging) die je stuurde naar je reisbureau of touroperator.

Neem foto’s

Neem ter plaatse foto’s die je klacht ondersteunen. Zo kan je bijvoorbeeld foto’s nemen van ongedierte op je kamer, de toestand van de badkamer, van het restaurant en eten, enzovoort. Die foto’s kan je ter plaatse ook al doormailen naar je reisbureau of touroperator.

Vraag getuigenissen

Je kan ook aan andere reizigers vragen dat zij je verhaal bevestigen. Vraag hen dat ze hun getuigenis op papier zetten.

Dien bij je thuiskomst dadelijk klacht in

Bevestig zodra je thuis komt je klacht schriftelijk. Doe dit binnen de maand door een aangetekende brief te sturen aan je reisbureau en/of touroperator.

Geef in dit schrijven meteen aan welke genoegdoening je wil (bv. een schadevergoeding). Wordt hierop niet ingegaan dan dien je te beslissen of je verdere stappen wil nemen. Je kan daarbij naar de rechtbank stappen of (vaak ook) de zaak aanhangig maken bij de geschillencommissie reizen.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content