Vermogen van Belgen stijgt met ruim 22 miljard euro in eerste kwartaal

wat zo’n 130 euro meer is als vorig jaar ©Getty

De Belgen zijn tijdens de eerste drie maanden van het jaar 22,2 miljard euro rijker geworden. Dat is vooral te danken aan hogere beurskoersen, zegt de Nationale Bank van België (NBB) donderdag.

Het netto financieel vermogen van alle Belgen samen bedroeg eind maart 1.157,7 miljard euro, tegen 1.135,5 miljard euro eind 2022. Een groot deel van de toename is te danken aan een herstel van de beurzen.

‘De hogere beurskoersen zorgden namelijk voor positieve prijseffecten in de participaties van particulieren in beleggingsfondsen (+8,3 miljard euro) en beursgenoteerde aandelen (+4,4 miljard euro)’, zegt de NBB. Ook de waarde van verzekeringsproducten steeg.

Particulieren belegden ook meer, onder meer in termijnrekeningen en beleggingsfondsen. Er werd daarentegen minder geld geplaatst op vooral zichtrekeningen (-8 miljard euro) en in mindere mate ook op spaarboekjes.

De Belgen hadden in het eerste kwartaal ook 343,1 miljard euro schulden uitstaan. Dat was een toename met 1,4 miljard euro, vooral door een stijging bij de hypothecaire kredieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content