Vanaf juni kan je meer doen met je ecocheques

© belga

Binnenkort krijgen de meeste werknemers opnieuw ecocheques van hun werkgever. Goed nieuws is dat je vanaf 1 juni 2015 deze cheques voor meer zaken kunt gebruiken.

Bij de uitwerking van het stelsel van de ecocheques in 2009 moesten deze dienen om de netto-koopkracht van de werknemers te verhogen door de toekenning van een voordeel dat specifiek bestemd is voor de aankoop van producten of diensten met een ecologisch toegevoegde waarde.

Netto-koopkracht

Voor zover aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kunnen ecocheques vrij van RSZ-bijdragen en belastingen toegekend worden. Het door de werkgever toegekende bedrag mag niet meer bedragen dan 250 euro per jaar.

Op de ecocheque moet ook staan dat de geldigheidsduur beperkt is tot 24 maanden vanaf het ogenblik van de toekenning en dat de cheque enkel mag gebruikt worden voor de aankoop van ecologisch verantwoorde producten en diensten die op een lijst voorkomen.

Nieuwe lijst

De eerste lijst werd in 2009 gepubliceerd en wordt vanaf juni 2015 vervangen door een nieuwe lijst. De geactualiseerde lijst is opgebouwd rond zeven categorieën, namelijk energiebesparing, hernieuwbare energie, waterbesparing en -beheer, bevordering duurzame mobiliteit, afvalbeheer, bevordering van ecodesign en bevordering van de aandacht voor de natuur.

Vanaf juni kan je meer doen met je ecocheques

Energiebesparing

Er kan een ruimer gamma van huishoudelijke toestellen worden aangekocht. Let wel, de toestellen moeten voldoen aan een streng energielabel. Zo moeten vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogtrommels behoren tot de klasse A++, televisies, ovens en afzuigkappen, ruimteverwarmingstoestellen en warmwatertoestellen tot de klasse A+ en stofzuigers, elektrische lampen, verlichtingsarmaturen en led-verlichting tot de klasse B.

Hernieuwbare energie

De ecocheques kunnen gebruikt worden voor de aankoop en plaatsing van producten voor huishoudelijk gebruik waarmee hernieuwbare energie kan opgewekt worden. Meer bepaald: fotovoltaïsche panelen, zonneboilers, zonnecollectoren, warmtepompen en windturbines, inclusief meters en omvormers om de producten aan het elektriciteitsnet te koppelen.

Waterbesparing en -beheer

Nieuwkomer in deze categorie is de aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.

Bevordering duurzame mobiliteit

Bij formules van fietsdelen (bijvoorbeeld de Antwerpse VELO en de Brusselse VILLO!) en autodelen (bijvoorbeeld Cambio) kan je voortaan ook met ecocheques betalen.

Dit geldt ook voor de aankoop en plaatsing van herlaadpalen om een elektrisch voertuig op te laden.

Afvalbeheer

Binnen deze categorie kan je voortaan de aankoop van sodamachines, accessoires en navullingen voor die machines betalen met ecocheques. Ook voor de aankoop van tweedehandskleding, -boeken en -meubilair kunnen ecocheques gebruikt worden.

Vanaf juni kan je meer doen met je ecocheques

Enkel meubelen die dienen ’tot gebruik en versiering van de woningen worden bedoeld. Elektrische huishoudapparatuur en toestellen worden hier uitgesloten. Voor de aankoop van tweedehandsspullen kan men bovendien enkel terecht bij een handelaar, aangesloten bij het aanvaardingsnetwerk van ecocheques. In geen geval dus bij een particulier, school of vereniging.

Bevordering van ecodesign

Voor een verblijf in toeristische infrastructuur in België met het label Green Key/Groene Sleutel/Clé verte kan je voortaan ook met ecocheques betalen. Dit geldt eveneens voor de aankoop van producten en diensten met het Europese ecolabel of het EU-logo voor biologische productie.

Bevordering van aandacht voor de natuur

Geen nieuwkomers in deze categorie, maar goed nieuws voor al wie groene vingers heeft. De ecocheques kunnen nog steeds gebruikt worden voor de aankoop van bomen en buitenplanten, bloembollen en zaden voor buiten, potgrond en teelaarde, meststoffen met biogarantie, niet-gemotoriseerd tuingereedschap en (producten vervaardigd uit) duurzaam gerecycleerd hout.(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content