Test-Aankoop naar Grondwettelijk Hof tegen Turteltaks

© BELGA

Test-Aankoop gaat een procedure inleiden bij het Grondwettelijk Hof tot vernietiging van de Turteltaks. Dat heeft de consumentenorganisatie zelf bekendgemaakt. “Singles met een jaarverbruik van 1.200 kWh 100 euro, betalen evenveel als een gezin dat drie keer zoveel verbruikt”, klinkt het.

Op 1 maart gaat in Vlaanderen de nieuwe verhoogde ‘Bijdrage Energiefonds’ in voege, ofte de Turteltaks. De taks dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren.

Test-Aankoop heeft een raadsman aangesteld om een procedure tot vernietiging bij het Grondwettelijk Hof in te leiden. “De Turteltaks is immers pure discriminatie en bovendien overschrijdt de Vlaamse overheid hiermee haar bevoegdheden”, aldus de consumentenorganisatie.

‘Discriminerende belasting’

Volgens Test-Aankoop is de manier waarop de taks het verbruik belast discriminerend en aldus een schending van de grondwet. Zo betalen alleenstaanden met een jaarverbruik van 1.200 kWh 100 euro, net als een gezin dat drie keer zoveel verbruikt, argumenteert de verbruikersorganisatie. Bovendien betalen bedrijven in verhouding heel wat minder heffing. Wie in een appartement woont, betaalt nog eens extra voor de gemeenschappelijke ruimtes. Wie zijn woning verwarmt met accumulatieverwarming, betaalt nog veel meer. “Al deze factoren zorgen voor een pure discriminatie”, zegt Test-Aankoop.

Naast discriminerend vindt Test-Aankoop ook dat de taks bevoegdheidsoverschrijdend is. De belasting wordt berekend op basis van het verbruik. Daarmee bezondigt de Vlaamse regering zich aan het invoeren van een dubbele belasting. Er bestaat immers al een federale bijdrage die op dezelfde grondslag wordt geïnd. “Een dubbele belasting dus en een schending van de bevoegdheidsverdeling zoals omschreven in de grondwet”, luidt het bij de consumentenorganisatie. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content