Test-Aankoop: ‘Hoge getrouwheidspremies zijn legale oplichting’

© BELGA

Test-Aankoop richt haar pijlen op banken die klanten lokken met hoge getrouwheidspremies. De consumentenorganisatie spreekt van “legale oplichting”.

Test-Aankoop pleit opnieuw voor een vereenvoudiging van de spaarrekening. De consumentenorganisatie doet dat naar aanleiding van de toenemende populariteit van de spaarrekeningen met maandelijkse stortingen. Die hebben vaak een zeer kleine basisrente, maar een hoge getrouwheidspremie. Test-Aankoop spreekt van “legale oplichting”.

“Vuil spelletje”

Volgens Test-Aankoop bieden de banken minder dan wat ze beloven. Wie bijvoorbeeld de Spaarrekening+ van Belfius (0,10 pct basisrente + 1,40 pct getrouwheid) gebruikt om maandelijks te sparen voor zijn volgende reis, krijgt volgens de berekening van Test-Aankoop maar een rendement van 0,32 procent als hij het geld na een jaar afhaalt. Dat heeft te maken met het feit dat de getrouwheidspremie pas wordt uitbetaald als een bedrag gedurende twaalf maanden onafgebroken op de rekening heeft gestaan.

Er is niets illegaals aan dat systeem, erkent Test-Aankoop. “De banken doen niet meer dan de bestaande regels voor spaarrekeningen toepassen.” Toch vindt de organisatie dat er een “vuil spelletje” gespeeld wordt. “Ze kunnen zonder problemen hoge rentevoeten aankondigen waarvan toch maar een beperkt deel werkelijk zal moeten worden uitbetaald”, luidt het.

Eén rente per spaarrekening

Niet voor het eerst pleit Test-Aankoop voor een eenvoudiger systeem met één rente per spaarrekening.

“Sommige banken hebben reeds die stap gezet (MeDirect, NIBC Direct, MoneYou) zonder dat er wordt geklaagd dat het ontbreken van een getrouwheidspremie tot gevolg zou hebben dat de spaarders vlugger hun geld opnemen (wat de banken zou kunnen destabiliseren). Dit argument, dat dikwijls door de banken en toezichthoudende overheden wordt gebruikt, lijkt vandaag totaal voorbijgestreefd”, stelt Test-Aankoop. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content