Test-Aankoop eist in petitie betaalbare geneesmiddelen
De consumentenorganisatie Test-Aankoop eist in een petitie dat de farma-industrie “de spiraal van stijgende prijzen” doorbreekt.
Er moeten dringend maatregelen worden genomen om geneesmiddelen betaalbaarder te maken. De prijzen die de farmaceutische bedrijven momenteel aanrekenen, leggen namelijk een veel te grote druk op het budget van de gezondheidszorg. Dat staat in een petitie die de consumentenorganisatie Test-Aankoop donderdag samen met het Nationaal Intermutualistisch College – dat alle ziekenfondsen verenigt – en de koepel van de Franstalige patiëntenorganisaties (Ligue des Usagers des Services de Santé) gelanceerd heeft.
“Farmaceutische firma’s verantwoordelijk”
“Firma’s geven meer uit aan marketing dan aan onderzoek
De initiatiefnemers eisen in de petitie dat “de spiraal van stijgende prijzen” doorbroken wordt. Vooral de medicijnen voor ernstige aandoeningen – zoals kanker, auto-immuunaandoeningen en zeldzame ziekten – zijn volgens hen veel te duur. “Als dit zo verder gaat, zal de ziekteverzekering er uiteindelijk toe worden gedwongen om bepaalde behandelingen niet terug te betalen”, klinkt het.
De verantwoordelijkheid voor die hoge prijzen wordt vooral gelegd bij de farmaceutische firma’s, die “schaamteloos maximale winsten” nastreven. “De farma-industrie schermt met hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling om zijn prijzen te verantwoorden. Maar hoeveel de ontwikkeling van een nieuw middel écht heeft gekost, mag niemand weten. Een aanzienlijk deel van onderzoek gebeurt overigens aan universiteiten en wordt betaald met ons belastinggeld en met giften”, zo klinkt het. “Bovendien geven de firma’s meer uit aan marketing dan aan onderzoek.”
Concreet wordt nu van farmaceutische industrie geëist transparant te zijn over de kosten die aan de basis liggen van de vraagprijzen van hun geneesmiddelen. Daarbij moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de investeringen die gebeurd zijn met publieke middelen, en die met private middelen. Voorts moeten de Europese lidstaten beter samenwerken, om de waarde van een nieuw geneesmiddel te beoordelen en om prijzen met de farmaceutische firma’s te onderhandelen.
Concurrentie optimaliseren
Tot slot moet er een beleid komen dat concurrentie optimaliseert in de geneesmiddelenmarkt, klinkt het. Zo moet er scherp worden toegezien op mogelijke anticoncurrentiële afspraken tussen firma’s en moet de markttoegang voor generische en biosimilaire geneesmiddelen worden aanmoedigd. Op langere termijn wordt ook gevraagd om een aanpassing van het systeem waarbij de farmaceutische bedrijven een patent – en dus het monopolie – verwerven op de producten die ze ontwikkeld hebben.
De lancering van de petitie gebeurt vlak na de publicatie van een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), waarin vier scenario’s naar voren werden geschoven voor het betaalbaar maken van de geneesmiddelen. “Ons initiatief staat daar op zich los van”, zo benadrukt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. “Maar we hebben wel onze timing aangepast vanwege de publicatie van dat rapport.” (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier