Terreur maakt vliegen goedkoper

© iStock

De aanslagen van 22 maart en de aanhoudende concurrentiestrijd drukken de prijzen van de vliegtickets. Volgens de ceo van Ryanair, Michael O’Leary gaat vliegen nog goedkoper worden.

“Nooit konden de klanten betere deals doen”, zei de Ceo van Ryanair gisteren in een persaankondiging. Een bezoek aan de vergelijkingssite cheaptickets bevestigt de stelling van O’Leary, schrijft De Standaard. Volgens Annick van Dyck, woordvoerster bij de site is de bestelwaarde per boeking tussen januari en nu met tien procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Verdere prijsdalingen

Na 22 maart zijn er inspanningen geleverd om de markt opnieuw te stimuleren

O’Leary is er bovendien van overtuigd dat vliegen nog goedkoper zal worden. Zo kondigde hij gisteren aan dat er de komende maanden verdere dalingen van de ticketprijzen zitten aan te komen, de eerste maanden tot zeven procent en naar het jaareinde toe tot twaalf procent. Die prijsdalingen zijn volgens de ceo het resultaat van een stevige concurrentieslag, de aanslagen in Europa en de stakingen van de luchtverkeersleiders in Frankrijk.

Net zoals O’Leary verwacht Geert Sciot, woordvoerder bij Brussels Airlines, een stevige prijsdaling. ‘Na 22 maart zijn er inspanningen geleverd om de markt opnieuw te stimuleren’, klinkt het in de krant. ‘Met promo’s die bepaalde bestemmingen goedkoper maken.’ Volgens van Dyck hebben de maatschappijen geen andere keus dan met dergelijke acties over de brug te komen om de dalende vraag te compenseren.

Vraag en aanbod

Ook transporteconoom Eddy Van de Voorde denkt dat de prijzen de komende maanden nog verder zullen dalen. “Door de aanslagen voelt de sector in België nog steeds een terugval van de ordegrootte van vijftien tot twintig procent. Om die vluchten te kunnen vullen, zal het prijsmechanisme van vraag en aanbod spelen. De komende maanden boek je vanuit België relatief goedkoop ten opzicht van het buitenland. Wie verstandig is, boekt nu al tot het einde van het jaar”, zegt hij in de krant.

Sciot plaatst weliswaar een nuance bij de trend. ” Bepaalde bestemmingen, denk aan Tunesië en Turkije, zijn door de actualiteit inderdaad goedkoper. Maar tegelijk komt er meer druk op de klassieke bestemmingen als Spanje en Mallorca, waar je minder makkelijk een goedkope vlucht zult vinden”, aldus de woorvoerder. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content