SVH: ‘Bezoek huisarts moet duurder worden’

Een huisarts in gesprek met een patiënt © Thinkstock

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen pleit voor een prijsverhoging van een huisartsbezoek.

Volgens het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) is het verschil tussen een consultatie bij de huisarts en een huisbezoek veel te klein. Wie bij een huisarts langsgaat, betaalt 24,5 euro bruto. Een huisbezoek kost 37 euro bruto. Daarvan moet de patiënt 6 euro remgeld betalen. “Huisartsen verliezen ook te veel tijd bij een huisbezoek. Ze vinden bijvoorbeeld geen parkeerplaats of zitten vast in de file.”

Optrekken naar Europees gemiddelde

Het SVH wil de prijs van een huisbezoek verhogen naar 45 euro, het Europese gemiddelde. “Die prijsverhoging zou patiënten ontmoedigen om een dokter te laten komen. Een andere optie is het verhogen van het remgeld, behalve voor mensen met een kleiner inkomen. We willen niet asociaal overkomen, maar het is gewoon beter voor de patiënt. In de huisartsenpraktijk kunnen we hem een betere zorg aanbieden”, zegt Steven Haesaert van het SVH in Het Nieuwsblad.

Ook Maaike Van Overloop, de voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica, wil de patiënten ertoe aanzetten meer naar de praktijk te komen. “De patiënt heeft er alle belang bij, want daar staan meer apparaten en daar kan de dokter efficiënter onderzoeken.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de tarieven voor huisbezoeken momenteel niet wijzigen.

Vorige week pleitte een groep van 22 specialisten voor een veralgemening van de derdebetalersregeling, met afschaffing van het remgeld. Een voorstel dat botste op verzet van de Federatie Vrije Beroepen. (Het Nieuwsblad/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content