Sterke dollar maakt speelgoed duurder

© iStock

De stevige dollarkoers laat ouders dit jaar dieper in hun portefeuille graaien wanneer ze een bezoekje brengen aan de lokale speelgoedwinkel.

Uit een vergelijkend onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt dat de meeste speelgoedketens de prijzen van hun producten het afgelopen jaar hebben verhoogd. De krant vergeleek de prijzen op de sites van onder meer Dreamland, Fun, Intertoys en Bart Smit.

De prijsstijgingen variëren van vier euro extra voor een elektrische racebaan bij Bart Smit tot een aangedikt prijskaartje van 25 euro voor een houten marktkraampje bij de concurrent Fun.

Geen verrassingen

De stijgingen komen niet als donderslag bij heldere hemel. “We wisten al een tijdje dat veel prijzen zouden stijgen”, zegt Dirk Berteloot, directeur bij Dreamland in een interview met Het Laatste Nieuws. “De hoofdoorzaak is de ongunstige dollarkoers tijdens de voorbije zomer: traditioneel het moment dat alle ketens hun voorraadrekken aanvullen.” Veel speelgoedproducenten zijn namelijk gevestigd in de VS. De waarde van de dollar is sinds 2014 gestegen van 0,73 euro naar 0,88 euro.

“Ook bij het in Europa geproduceerde speelgoed speelt die dollarkoers, door de stijgende grondstofprijzen,” gaat Berteloot verder.

Toch is de directeur er van overtuigd dat de mensen niet minder zullen uitgeven op feestdagen zoals Sinterklaas. “Dat is een feest dat veel nostalgie en emoties oproept. Ook tijdens crisisjaren merken we dat de uitgaven niet minderen.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content