Staatsbons zorgen opnieuw voor hogere vergoedingen op andere spaarproducten
Verschillende banken hebben tijdelijke promoties lopen tijdens de lopende campagne voor de staatsbons. De banken bereiden eveneens een groot offensief voor om de 22 miljard euro van de staatsbons, die in september op vervaldag komen terug te winnen.
De Belgische schatkist geeft opnieuw staatsbons op één jaar uit (en op acht jaar), maar deze keer is er geen fiscaal voordeel mee gemoeid. De staatsbon op 1 jaar brengt 3,2 procent bruto op. Daar blijft na aftrek van de roerende voorheffing nog 2,24 procent netto van over. De staatsbon op 8 jaar brengt bruto 2,8 procent op (of 1,96 procent netto). Inschrijven kan tussen vrijdag 24 en 31 mei via het Grootboek van het Agentschap van de Schuld, of tot en met 3 juni via de betrokken banken.
MeDirect doet er nog eens 0,2 procent bij. Net als bij de uitgifte in februari belooft de Belgische internetbank nieuwe en bestaande klanten die via het platform van MeDirect intekenen op de staatsbons een bonus bovenop het rendement, waardoor het nettorendement op de eenjarige staatsbon stijgt naar 2,44 procent. MeDirect voegde er in het persbericht van woensdag tussen neus aan lippen aan toe dat 10 procent van alle inschrijvingen bij de banken via MeDirect verliepen bij de vorige uitgifte.
De internetbank Santander Consumer Bank verstuurde dinsdagavond al een mail naar de klanten over een tijdelijk aanbod op termijnrekeningen. Wie tussen 22 mei en 3 juni een termijnrekening met een looptijd van 1 jaar opent, ontvangt dezelfde rente als de staatsbon belooft: 2,24 procent netto dus. Daarmee krijgt de spaarder een stevige rente tegenover de 1,93 procent netto die de klanten van Santander normaal krijgen op een eenjarige termijnrekening.
De hoogste rentes op termijnrekeningen op één jaar, volgens spaargids.be:
22 miljard euro
Maar laat ons wel wezen: de enige staatsbons die er echt toe doen, zijn diegene die in september op vervaldag komen. De Belgen stopten daar 22 miljard euro in, omdat ze op de rente slechts 15 in plaats van 30 procent roerende voorheffing moeten betalen. Bij verschillende banken deed die uitstroom pijn. Dat verklaart waarom ze preventief acties plannen bij elke nieuwe uitgifte van staatsbons.
Maar de banken staan vooral te popelen om die 22 miljard euro op de vervaldag van de fiscaal voordelige staatsbons weer richting kasbons, termijnrekeningen en andere financiële producten te sluizen. Belfius en BNP Paribas Fortis bliezen hun kasbons de voorbije weken nieuw leven in, met een rente van 3 procent bruto of 2,1 procent netto. KBC lanceerde een speciale Forward Plus-termijnrekening, die pas op 4 september begint te lopen, volgens de krant De Tijd.
En er zijn nog kapers op de kust. De verzekeraar Ethias haalde spaarverzekeringen vanonder het stof met de nieuwe Savings 3Y en 9Y, waarvan de naam verwijst naar de looptijden van drie of negen jaar. Andere verzekeraars krikten de gegarandeerde rente op tak21-levensverzekeringen op.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier