Spaarders hebben heel wat laten liggen in 2024: zo doet u het beter in 2025

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Sparen is geen optie. Om uw koopkracht in 2025 op peil te houden, moet u iets anders verzinnen. We nemen u mee op een reis rond de wereld, om te weten wat beleggen in 2024 heeft opgebracht. En we kijken in de glazen bol naar volgend jaar.

Zoals het er nu voorstaat, gaan de rentes in 2025 zakken. Vorige week kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) voor de vierde keer dit jaar een verlaging van de richtinggevende rentetarieven aan, met 25 basispunten. De depositorente bedraagt nu 3 procent. Dat is het laagste peil sinds maart 2023. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet tussen de lijnen verstaan dat die rente het komende jaar naar 1,75 à 2,5 procent kan zakken. “Het risico bestaat dat de ECB nog te optimistisch is over de economische groei en de rente nog lager moet”, reageerde ECB-watcher Carsten Brzeski van ING.

Spaarrentes zakken verder weg in 2025

De spaarrentes bewegen niet één op één mee met die depositorente, maar met name de kleinere spaarbanken kijken er wel degelijk naar. Santander Consumer Bank en MeDirect verwijzen voor de aanpassing van de vergoeding op hun spaarboekjes van deze week naar “de opeenvolgende renteverlagingen” en “de recente renteverlagingen” van de ECB. Beide banken staan te boek als prijsbrekers op de Belgische spaarmarkt, die de voorbije jaren de spaarrentes sneller hebben opgetrokken dan andere banken. Nu lijken ze dus ook voorop te gaan bij de renteverlagingen.

Het zijn niet de eerste en wellicht ook niet de laatste renteverlagingen op de Belgische spaarmarkt. De ECB dicteert ook letterlijk welke spaarrente de Belgische banken maximaal mogen geven. In de Belgische wetgeving over de gereglementeerde spaarrekeningen staat een maximum voor de basisrente van ofwel 3 procent ofwel de herfinancieringsrente van de ECB, als die hoger ligt dan 3 procent. Twee keer per jaar gaat de wetgever na hoe hoog die rente is, op 10 december en op 10 juni. Vervolgens vraagt hij de banken de vergoedingen op hun spaarboekjes daarmee in lijn te brengen.

De basisrente is de rente die uw spaargeld meteen opbrengt, vanaf de eerste dag na de storting. De getrouwheidspremie is de bijkomende vergoeding, die erbij komt zodra het geld twaalf maanden op de rekening staat. Die premie mag niet hoger zijn dan 50 procent van de basisrente en niet lager dan 25 procent van de basisrente. Er is geen enkele bank die momenteel een te hoge basisrente op een spaarboekje hanteert, maar voor acht spaarboekjes moet de getrouwheidspremie vanaf 1 januari zakken.

De huidige maxima zijn 3,4 procent voor de basisrente en 1,7 procent voor de premie. De kans is groot dat de maxima over een half jaar nog verder naar beneden gaan. Vanaf deze week bedraagt de herfinancieringsrente van de ECB nog maar 3,15 procent in plaats van 3,4 procent. De kans is groot dat die rente over een half jaar onder 3 procent ligt. De meeste economen schetsen een weinig rooskleurig plaatje voor de economische groei in de eurozone en verwachten dat de ECB de rente nog verder zal laten zakken, om de groei te ondersteunen.

Hangmatbeleggen

Dat betekent dus terug naar af voor alle veilige producten, die de afgelopen jaren weer wat meer opbrachten. Denk aan spaarboekjes, maar ook aan staatsbons, termijnrekeningen, kasbons enzovoort. Laat ons wel wezen, zelfs de rendementen die de spaarders in het afgelopen jaar konden halen, verbleken in het niets bij wat beleggers aan winsten bijeen konden harken.

Alle veilige producten, die de afgelopen jaren weer wat meer opbrachten, gaan terug naar af.

Beleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Niet voor niets is ‘hangmatbeleggen’ door Van Dale verkozen tot woord van het jaar. Het woord is een afgeleide van De hangmatbelegger, een boek dat Tim Nijsmans en Yoran Brondsema in 2023 hebben geschreven. Daarin geven ze de lezer alle nodige informatie over passief beleggen via beursgenoteerde fondsen of exchange traded funds (ETF’s).

In onze jaarlijkse gids voor beleggers Beleggen in 2025, die deze week gratis bij het magazine zit, vertelt Nijsmans hoe u het best een portefeuille opbouwt – met of zonder ETF’s. Voor zo goed als elk land ter wereld bestaat wel een ETF, om te beleggen in de nationale indexen. U kunt met beursgenoteerde indexfondsen ook bepaalde regio’s bespelen, zoals Azië of Europa. Vanuit uw hangmat kunt u de wereld rondreizen.

Van Argentinië tot Letland

De Argentijnse beurs is de grote winnaar van 2024, gevolgd door de Pakistaanse. Deze voormalige paria’s van de financiële markten zijn nu de grote publiekslievelingen, omdat beleggers hopen dat economische hervormingen in beide landen voor een ommekeer zullen zorgen. Het zijn zogenoemde frontier markets, markten met veel groeipotentieel maar toch nog minder ontwikkeld dan de emerging markets, zoals India, China en Brazilië.

Sinds professor economie Javier Milei verkozen is tot president van Argentinië, geloven beleggers dat het de goede kant uit gaat met het land. Milei probeert de inflatie in te tomen en de begroting van het land op orde te krijgen. Beleggers die begin 2024 via een ETF gokten op een ommekeer in Argentinië, zitten vandaag op meer dan 100 procent winst.

De prestatie van de Argentijnse beurs staat in schril contrast met de verliezen die beleggers het afgelopen jaar leden met een gokje op Brazilië (-20%) of Mexico (-18%), twee andere grote economieën van Zuid-Amerika. Voor de toekomst zijn er geen garanties. Met Donald Trump als 47ste president aan het roer van de Verenigde Staten beloven de komende jaren een wilde rit te worden voor alle nabijgelegen landen. Al verwachten de meeste economen die in onze beleggersgids aan bod komen, dat met Trump te onderhandelen valt.

Beleggen in Argentinië is sowieso niet voor doetjes. Het land ging al negen keer failliet en staat niet meteen bekend als een veilig land om in te beleggen. Op de beurs van Buenos Aires vinden beleggers slechts een twintigtal bedrijven, waarvan een derde banken en een kwart telecombedrijven zijn. Met een ETF die de belangrijkste Argentijnse beursindex volgt, kopen beleggers een geconcentreerde beleggingsportefeuille met veel risico.

‘Voor de meeste mensen zijn ETF’s de beste oplossing. Je moet daar maar 5 minuten per maand mee bezig zijn’

Pieter Slegers, bekend als Compounding Quality, de naam waaronder hij lange tijd anoniem en in het Engels beleggingsadvies aan zijn volgers gaf.

Aan de andere kant van het spectrum staat naast Mexico en Brazilië ook Letland. Het Baltische land belandde in 2023 in een recessie. Voor 2024 wordt in het beste geval een stilstand van de nationale economie verwacht. Het gemiddelde Letse aandeel verloor het afgelopen jaar 35 procent van zijn waarde. Letland was erg afhankelijk van Rusland voor zijn energie. De oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen hebben het land bijzonder hard geraakt. Economen verwachten beterschap in 2025 en 2026. Op de beurs van Riga noteren slechts tien bedrijven, waaronder geen bekende namen met internationale allures. Ook niet meteen een gespreide belegging dus.

Verenigde Staten versus Europa

Beleggers hoeven niet per se exotische oorden op te zoeken, om veel rendement te halen. De Amerikaanse S&P 500 bracht in 2024 tot nu maar liefst 35 procent op, inclusief dividenden. De geschiedenis leert dat de S&P 500-index ruim zeven op de tien keer op de laatste dag van het jaar hoger staat dan op de eerste dag van het jaar. 2024 wordt een van de beste jaren in de lange geschiedenis van de beursindex. De Dow Jones Industrial Average leverde, inclusief dividenden, het afgelopen jaar zo’n 25 procent op.

De Europese beurzen daarentegen hinken wat achterop. De EuroStoxx 50 moet het met een totaalrendement van 13,5 procent doen. In de Europese Unie is Frankrijk het zieke broertje. Dankzij de dividenden van de Franse bedrijven kunnen beleggers na een rampzalig beursjaar nog nipt hun inleg van een jaar geleden terugkrijgen. Een spaarboekje leverde nog meer rendement op dan de Franse bluechips.
De Bel-20 is voor één keer bij de beste leerlingen van de Europese klas. Met dank aan de farmabedrijven UCB en argenx leverden de Belgische steraandelen een totaalrendement van bijna 19 procent op. De Belgische bedrijven zijn niet zo afhankelijk van de export naar China als, bijvoorbeeld, de Franse luxebedrijven. Het afhaken van de Chinese consument is een van de grootste teleurstellingen van het afgelopen beursjaar.

De beste bedrijven ter wereld

"Ik probeer de beste bedrijven ter wereld te kopen. Het maakt me niet uit of dat bedrijven uit de Verenigde Staten of uit Bangladesh zijn. Alleen blijken de Verenigde Staten goed in innoveren en is Europa heel goed in het reguleren van innovatie", meent Pieter Slegers, de meest succesvolle finfluencer van ons land met een internationaal abonneebestand voor zijn nieuwsbrief over individuele aandelen. "Het verschil in prestatie tussen de Amerikaanse en de Europese beursindexen is de voorbije decennia heel groot. In de Verenigde Staten zijn er veel meer bedrijven met hoge winstmarges en hoge rendementen op het geïnvesteerde kapitaal, of ROIC in het jargon."

De winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven ligt hoger, maar dat geldt ook voor de waardering. "Het verschil in waardering is opgelopen. Op termijn zou daar een terugkeer naar het historische gemiddelde kunnen komen. De vraag is wanneer dat zal gebeuren. Wij zijn daar al eventjes op aan het wachten, net zoals we al een tijd wachten tot de groeilanden hun belofte waarmaken. Gespreid beleggen is de enige oplossing", vindt Slegers. Hij raadt beleggers die geen tijd en zin hebben om zich te verdiepen in individuele aandelen, aan met ETF’s te werken. "Sinds 2017 investeren mijn ouders elke maand een vast bedrag in een ETF die wereldwijd in aandelen investeert. Ze hebben daar een heel mooi rendement op. Voor de meeste mensen is dat de beste oplossing. Je moet daar maar 5 minuten per maand mee bezig zijn."

Technologie en crypto

In plaats van te gokken op een regio, kunnen beleggers ook gewoon de wereldbeurzen in hun portefeuille nemen. Ook Nijsmans is voorstander van een maandelijks weerkerende investering in een wereldwijde aandelentracker. "Er zijn ook onlinebrokers waar je tegen lage kosten periodiek beleggen in ETF’s kan automatiseren, of er zijn onlinevermogensbeheerders die dat voor u regelen."

De MSCI World, bijvoorbeeld, leverde het afgelopen jaar 27 procent winst op. De Amerikaanse technologie-aandelen hebben daarin een groot gewicht. De grootste negen posities van de SPDR MSCI World UCITS ETF Acc zijn allemaal Amerikaanse technologiebedrijven. Daar gaat dus 24 procent naartoe van elke storting die u doet. Technologie – en zelfs de bitcoin – lijken stilaan onvermijdelijk voor beleggers.

Op 23 december wordt het aandeel MicroStrategy opgenomen in de Nasdaq100, de index met de grootste honderd Amerikaanse technologie-aandelen, en dus ook in de populaire Invesco QQQ Trust ETF, die de Nasdaq100 volgt. MicroStrategy levert softwarediensten, maar de waarde wordt vandaag vooral gedreven door de beleggingen van het bedrijf in bitcoin, vaak met geleend geld. Er wordt nu al druk gespeculeerd dat MicroStrategy volgend jaar misschien wel een zitje in de S&P 500 kan krijgen. Zover is het nog niet, want daarvoor moet het bedrijf eerst vier kwartalen op rij winst voorleggen.

We kunnen er niet omheen dat cryptomunten stilaan een nieuwe beleggingsklasse vormen, zij het dan een heel speculatieve en weinig tastbare. "100.000 dollar voor een lijntje computercode", omschreef een beleggingsexpert bitcoin onlangs. Er zijn ongeveer 20 miljoen stuks van de oudste cryptomunt in omloop, die in totaal 2.000 miljard dollar waard zijn. Dat is veel geld, maar alle cryptomunten samen zijn nog steeds minder waard dan de iPhone-maker Apple. De waarde van alle aandelen of alle obligaties ter wereld ligt nog 30 tot 40 keer hoger.

Gwen Busseniers (cryptoschool.be) raadt beginners bitcoin aan

​"Bitcoin blijft de koning", vindt Gwen Busseniers, die beleggers wegwijs probeert te maken in het Wilde Westen van de cryptomunten. "Bitcoin heeft een cyclisch karakter, waarbij halveringen elke vier jaar een nieuwe piek en dip veroorzaken. Institutionele beleggers vertrouwen bitcoin ook het meest."

De oudste en grootste cryptomunt kreeg veel kritiek, omdat het goedkeuren van de transacties op het netwerk veel energie slurpt. Ethereum kwam met een minder energieverslindende oplossing, maar verloor daardoor de ontstaansreden voor cryptomunten gedeeltelijk uit het oog. Bitcoin ontstond als een alternatief voor het gewone geld, dat onder het toezicht van de centrale banken valt. Het toezicht op cryptomunten is gedecentraliseerd.

Busseniers: "Ethereum heeft sinds de overstap naar Ethereum 2.0 een probleem met centralisatie, waarbij 60 procent van het netwerk in handen is van een paar grote partijen. Ethereum draait en blijft draaien, maar de vraag blijft hoe ethisch het is binnen de oorspronkelijke gedachte van crypto. Voor veel beleggers speelt dat echter geen rol, omdat ze vooral kijken naar het rendement." Volgens Busseniers zijn er kapers op de kust. "Ethereum was vroeger dé standaard voor slimme contracten, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Ethereum kampt met stevige concurrentie van platformen als Solana en Polkadot. Spreiden is daarom cruciaal."

Partner Content