Shoulder surfing en 2 andere grote gevaren bij bankautomaten

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Specialisten raden enige voorzichtigheid aan bij geldtransacties via het internet. Maar ook bij bankautomaten is het opletten geblazen wanneer je oog in oog staat met een toestel.

Shoulder surfing

Dieven gebruiken deze techniek om, zoals de naam reeds doet vermoeden, over je schouder mee te kijken en je pincode te achterhalen. Vervolgens ontfutselen ze je bankaart en plunderen ze je rekening leeg.

Meestal spreken de fraudeurs je aan nadat je een verrichting hebt gedaan op een automaat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat er nog een boodschap op het scherm verscheen. Daarbij willen ze je aanzetten om je kaart nogmaals te gebruiken. Ze maken van de gelegenheid gebruik om te kijken welke code je invoert.

Meestal werkt de dief samen met een tweede persoon die je afleidt waardoor hij of zij ongezien je bankkaart uit de automaat kan halen.

Slachtoffers hebben meestal niet op tijd door dat hun bankkaart verdwenen is. Controleer daarom altijd je portefeuille als je de bank verlaat.

Skimming

Shoulder surfing en 2 andere grote gevaren bij bankautomaten

Bij Skimming gebruiken dieven een speciale lezer die de elektronische gegevens van de magneetstrip van je bankkaart kopieert. Met de verkregen gegevens creëren de fraudeurs een kopie van je kaart.

Ze kunnen die kloon enkel maar gebruiken als ze je pincode kunnen achterhalen. Daarom doen ze vaak een beroep op een camera of mobiele toestelen die ze verstoppen in de buurt van een bankautomaat.

Lebanese loop

De Lebanese loop is een alternatieve vorm van Skimming. De zwendelaars gebruiken een metalen strook om de kaartslot van een bankautomaat te blokkeren. Eenmaal je je kaart wilt terugnemen na de transacties, blokeert het strookje de bankkaart. Zo krijg je de indruk dat de automaat je bankkaart heeft ingeslikt.

Nadat je de deur van de bank achter je hebt gesloten, slaan de dieven hun slag thuis. Ze halen het strookje met de bankkaart uit de automaat. Net zoals bij skimming gebruiken ze een camera of andere toestellen om je code te verkrijgen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content