Rundvlees 28 procent duurder dan in 2005

© BELGA

De consumptieprijs van rundvlees is in België sinds 2005 aanhoudend gestegen met gemiddeld 27,6 procent. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst (FOD) Economie.

De aanhoudende stijging is enigszins opmerkelijk, aangezien rundveehouders in april 2016 gemiddeld 9,2 procent meer kregen voor een runderkarkas dan in 2005 en de gemiddelde karkasprijs sinds augustus 2013 een daling heeft ingezet.

Waar het verschil dan precies naartoe is, de detailhandelaars of bijvoorbeeld slachthuizen en uitsnijderijen, is moeilijk te zeggen. “Specifieke gegevens over de verkoopprijs van rundvlees door slachthuizen zijn niet beschikbaar, waardoor die analyse niet kon worden gemaakt”, luidt het bij de FOD Economie. “Uit de beschikbare gegevens kan dus niet afgeleid worden dat de detailhandel of de tussenliggende schakels hun marges hebben vergroot.”

Rendabiliteit onder druk

De voornaamste reden hiervoor zijn de dalende opbrengstprijzen voor runderkarkassen van de afgelopen jaren

Ondanks de prijsstijging blijft de rendabiliteit van de sector dus onder druk staan. Vooral de veevoederindustrie en de rundveehouders hebben het moeilijk: tussen 2000 en 2014 daalde het aantal rundveehouders met 45 procent tot 21.147. “De voornaamste reden hiervoor zijn de dalende opbrengstprijzen voor runderkarkassen van de afgelopen jaren. Gelukkig daalden de voederkosten ook”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

De detailhandel blijft dan weer de meest rendabele schakel in de sector. “De rendabiliteit van de slachthuizen en uitsnijderijen situeerde zich tussen die van de detailhandel en de veevoederindustrie”, luidt het.

In de periode 2010-2014 was de productiewaarde van rundvlees – gemiddeld 1,1 miljard euro – goed voor 14 procent van de totale productiewaarde van de Belgische landbouw. De Belgische consument eet echter almaar minder rundvlees: tussen 2008 en 2014 daalde de consumptie met 22,7 procent. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content