Proton stopt. Wat gebeurt er met je saldo?

© BELGA
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Uiterlijk op 28 februari moet de laatste betaalterminal van Proton weg zijn. Dat is het definitieve einde voor het betaalsysteem voor kleine betalingen. Wat gebeurt er met je resterende Proton-saldo?

Wie zich niet bewust was van het uitdoven van het betaalsysteem, heeft misschien te veel geld op zijn Proton geladen. En nu kom je in het dagelijkse leven geen Proton-terminals meer tegen. Geen nood: dat Proton-saldo ben je niet kwijt. Maar als je zelf niets onderneemt, dan kan het wel even duren vooraleer je geld op je rekening terechtkomt.

Op de websites van verschillende banken staat te lezen dat het saldo midden 2015 automatisch op je zichtrekening gestort wordt. Atos Worldline, de beheerder van het elektronische betaalverkeer in België, zal de banken eind juni een overzicht bezorgen van de openstaande saldi.

De meeste banken bevestigen dat ze daarna het geld op de gekoppelde zichtrekeningen zullen storten. Maar je checkt dat het best nog even bij uw huisbankier.

Proton stopt. Wat gebeurt er met je saldo?

Je misloopt dan wel voor verschillende maanden rente. Als je het geld toch niet gebruikt, kan je het evengoed op een spaarboekje zetten, waar het geld basisrente en getrouwheidspremie kan opbouwen over die periode.

Recupereren

Hoe je dat Proton-saldo eerder kunt recupereren, verschilt van bank tot bank. Bij KBC en ING komt het saldo automatisch op je zichtrekening terecht wanneer je via de automaten aan ‘selfbanking’ doet.

Op de website van Belfius staat te lezen dat je je Proton zelf kunt ontladen via een bankautomaat met een Proton-logo. “Stel het niet uit en doe het zeker vóór 31 mei”, staat erbij vermeld.

Bij BNP Paribas Fortis moet je in het kantoor binnenstappen om je Proton-saldo te recupereren. Een aantal kleinere banken, zoals Crelan en Record Bank, laten eveneens weten dat je het best in het kantoor passeert.

Argenta voegt eraan toe dat de kantoorhouders enkel bedragen onder 10 euro op je zichtrekening kunnen zetten. Boven 10 euro moet je kaart naar de hoofdzetel worden opgestuurd en krijg je een nieuwe kaart. Het resterende Proton-saldo op je oude kaart wordt dan overgeschreven naar de zichtrekening.

Dat is redelijk omslachtig. je kan er dus ook voor opteren niets te doen. Wat er eind juni nog op je Proton achterblijft, wordt in juli op de gekoppelde zichtrekening gestort, bevestigt Argenta. (IDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content