Ouders vragende partij voor nieuw statuut van ‘gezinsondersteuner’

© Internet

In navolging van de dienstencheques is er nood aan een nieuw statuut van ‘gezinsondersteuner’, die ouders tegen betaling extra steun kan geven in de stressvolle uren na school. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging door Markant vzw en de KU Leuven.

Volgens Markant vzw – het netwerk van actieve en ondernemende vrouwen – is er een grote maatschappelijke behoefte aan mensen die gezinnen kunnen bijstaan in de drukke uren na het sluiten van de school. “Met naschoolse opvang is niets mis. Maar veel ouders willen dat hun kinderen na school thuis zouden opgevangen kunnen worden. Vroeger speelden grootouders vaak die rol. Maar doordat grootouders langer moeten werken, lukt dat niet langer”, legt Diane Devriendt, algemeen directeur van Markant vzw uit.

Het netwerk stelt voor om die maatschappelijk behoefte te laten invullen door gepensioneerden en studenten, die de ouders in de vooravond kunnen bijstaan. “Ze kunnen bijvoorbeeld de kinderen ophalen van school, en al aan de voorbereidingen voor de maaltijd beginnen, terwijl de kinderen hun huiswerk maken”, aldus Devriendt.

Apart statuut

Markant vzw bepleit een apart statuut voor die rol van ‘gezinsondersteuner’. Het is niet de bedoeling dat de gezinsondersteuners een nieuwe beroepscategorie vormen. “Het zou gaan om een beperkt aantal uren per dag: maximum 1 à 2 uren, en daarvoor niet elke dag van de week”. De gezinsondersteuner zou daarvoor betaald worden. “Maximum 10 à 11 euro per uur, anders dreigt het onbetaalbaar te worden”. Dankzij het statuut zou de gezinsondersteuner verzekerd zijn, met zo weinig mogelijk sociale bijdragen. De inkomsten zouden in het statuut ook belastingsvrij zijn.

Ook andere taken zouden kunnen vervuld worden door de gezinsondersteuner, zoals het bijstaan van alleenstaande bejaarden die geen zware zorghulp nodig hebben.

In navolging van het systeem van dienstencheques bepleit de vzw de fiscale aftrekbaarheid voor gebruikers van gezinsondersteuning. Tegelijk beseft de organisatie dat daar een hoog prijskaartje aan hangt.

CD&V-kamerlid Griet Smaers heeft al eerder een wetsvoorstel ingediend om het statuut van gezinsondersteuner in het leven te roepen. “Wij merken bij de ouders veel vraag naar zo’n ondersteuning, zowel bij de werknemers als de zelfstandigen en ondernemers”, aldus nog Diane Devriendt.

Partner Content