‘Nu is het juiste moment om van energieleverancier te veranderen’

© iStock

Sinds de heropstart van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 hebben de energieprijzen een duik genomen. “Nu is dan ook het ideale moment om energieleveranciers met elkaar te vergelijken”, meldt CREG.

Door verschillende regeringsbeslissingen hebben veel gezinnen de afrekening op hun energiefactuur aanzienlijk zijn stijgen. Ook dit jaar staat er nog een prijsstijging in de steigers, namelijk de Turteltaks van 100 euro per afnamepunt. “Toch kunnen de hogere factuurprijzen voor een deel gecompenseerd worden door de lagere stroomprijzen”, zegt Kamerlid Bert Wollants, energiespecialist van N-VA, in Het Laatste Nieuws.

Heropstart scheurtjesreactoren

Annemarie De Vreese van de CREG beaamt de stelling van Wollants. Volgens haar zijn de stroomprijzen tussen november en nu stevig gedaald. Die prijsdaling is te danken aan de heropstart van Doel 3 en Tihange 2. “Zodra de aankondiging dat die twee centrales opnieuw zouden draaien er was, zakte de prijs al op de groothandelsmarkt met zo’n 20 procent”, zegt ze in de krant. Eind december kregen Doel 1 en 2 ook groen licht.

Ze benadrukt dat wie daar de vruchten wil van plukken, nu het best een aantal leveranciers met elkaar vergelijkt. Bij de ene leverancier zal de daling zwaarder doorwegen dan bij de ander. De Vreese licht toe: “Bij variabele contracten wordt de prijs om de drie maanden herbekeken. Sommige leveranciers hebben al voor een langere termijn stroom aangekocht, aan een duurdere prijs. Bij hen zal er weinig ruimte zijn om een prijsvoordeel door te rekenen.” Ze raadt mensen met een vast contract aan om over te stappen naar een variabel contract. “Dat kan kosteloos en binnen de vier weken.” (NS)

Op mijnenergie.be kan je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content