Nog nooit veranderden zoveel Vlamingen van energieleverancier in mei

© © Erik Tham/Corbis

Het aantal Vlaamse gezinnen en bedrijven dat in de maand mei van energieleverancier veranderde, heeft nog nooit zo hoog gelegen als dit jaar.

84.504 gezinnen en bedrijven (activiteitsgraad 2,51 procent) kozen vorige maand voor een andere elektriciteitsleverancier. Voor aardgas lag het aantal leverancierswissels op 62.990 (activiteitsgraad 3 procent). Volgens de Vlaamse energieregulator (VREG), die de cijfers heeft bekendgemaakt, zijn de energiegroepsaankopen in Oost- en West-Vlaanderen de belangrijkste reden voor de hoge piek dit jaar.

Ter vergelijking: in mei 2015 waren er 40.562 energiewissels voor elektriciteit en 25.602 gezinnen en bedrijven die de overstap maakten voor aardgas.

Eneco en Elegant grote winnaars

Eneco, maar vooral Elegant profiteren het meest van deze piek omdat deze bedrijven de winnaars waren van de groepsaankopen in Oost- en West-Vlaanderen. Het marktaandeel van Eneco voor elektriciteit steeg van 3,94 procent in april naar 4,11 procent vorige maand. Elegant ging er zelfs met 0,93 procentpunt op vooruit, van 0,95 procent naar 1,88 procent.

Omdat voornamelijk gezinnen intekenen op groepsaankopen is de verschuiving hier het meest merkbaar. Het marktaandeel van Elegant stijgt van 1,09 procent tot 2,44 procent. Ook Eneco laat een, iets lichtere, stijging noteren, van 4,42 procent tot 4,58 procent.

Door de groepsaankoop steeg het martkaandeel van Elegant voor aardgas ook heel sterk, van 1,23 tot 2,81 procent.

Engie Electrabel blijft wel de grootste leverancier op de gezins- en professionele markt met een aandeel van 40,93 procent voor elektriciteit en 37,39 procent voor aardgas. EDF Luminus volgt al op een heel eind met 20,72 procent (elektriciteit) en 18,34 procent (aardgas).

Op de site van Vreg kan je energieleverancier vergelijken. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content