Nieuwe Maltese bank richt haar pijlen op de Belgische spaarder

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Na MeDirect en Nemea is Izola Bank de derde Maltese bank die voet aan wal zet in België. De bank is in handen van de West-Vlaamse ondernemersfamilie Van Marcke.

Izola Bank zag in 1994 het levenslicht. De familie Van Marcke richtte de bank op voor professionele klanten en leveranciers van de marktleider in sanitair en verwarming. Nu wil de internetbank ook haar diensten aanbieden aan particulieren in België. Dat schrijft Bankshopper.be.

Eén rente

Net zoals de Express-spaarrekening van MeDirect laat Izola Bank de getrouwheidspremie links liggen en biedt ze met de Izola Bank Saver-rekening haar klanten één rente aan. Die bedraagt 1,50 procent bruto.

Doordat de bank geen getrouwheidspremie geeft, komt de spaarrekening niet in aanmerking voor een fiscale vrijstelling op de eerste schijf van 1880 euro aan intresten. Klanten betalen dus 25 procent – binnenkort 27 procent – roerende voorheffingen op de intresten. Zij moeten die zelf aangeven in de fiscale aangifte, alsook aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank. Netto houden de spaarders 1,13 procent over.

Termijnrekeningen

Naast de Izola Bank Saver-rekening komt de bank met termijnrekeningen. Voor een plaatsing van een jaar biedt Izola Bank een netto rente van 1,46 procent. Klanten die hun geld vijf jaar parkeren bij de internetbank krijgen 2,06 procent netto.

Spaarders bij Izola Bank vallen onder het Maltese depositogarantiefonds dat net als in België 100.000 euro per persoon waarborgt.

Nieuwe Maltese bank richt haar pijlen op de Belgische spaarder
© Bankshopper.be

De bank wil naar eigen zeggen een waardige tweede optie bieden aan haar klanten. “We zijn ons ervan bewust dat we de belangrijkste grote banken van onze klanten nooit zullen vervangen”, klinkt het op de site. Izola Bank wil zich in de nabije toekomst ook nog richten op de markt van het consumentenkrediet.

Nemea Bank

Ook Nemea Bank wil zich nog dieper nestelen in België. Naast de termijnrekeningen met een hoge vergoeding is de Maltese internetbank van plan een spaarrekening met een getrouwheidspremie, consumentenkredieten en betaalkaarten te lanceren in ons land. Nemea wil ook de mogelijkheid bieden om wereldwijd geld gratis over te schrijven. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de rente zal zijn op de nieuwe spaarrekening Nemea Loyaty Savings +.

Volgens Sébastien Ferket van Nemea Bank zou ook de Nederlandstalige website van deze bank in september een feit moeten zijn. Klanten bij Nemea Bank vallen onder de Belgische depositogarantiefonds. Bovendien gebeurt de aanmelding bij het CAP automatisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content