Moeten we binnenkort betalen als we geld afhalen?
Door de lage rentes moeten banken op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen om hun winstmarges veilig te stellen. Zij bekijken nu hoe ze kunnen snoeien in de gratis diensten. “De consument heeft recht op een minimum van 24 gratis afhalingen”, reageert minister van Economie Kris Peeters (CD&V).
Het zakelijke model van de banken komt onder vuur te liggen. Na een verdere versoepeling van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank kijken de banken lijdzaam toe hoe de rentes verder zakken. Alleen kunnen zij de nieuwe rentedalingen niet doorrekenen aan de klanten. In België mag de basisrente niet verder zaken dan 0,01 procent en de getrouwheidspremie mag niet onder de grens van 0,10 procent duiken. Daarom zien de banken zich genoodzaakt op zoek te gaan naar nieuwe inkomsten. Dat betekent dat een aantal gratis diensten binnenkort voor de bijl kunnen gaan. Dat schrijft De Tijd.
“Banken zullen sommige diensten die ze nu gratis leveren, tariferen”, zegt Belfius-voorzitter Jos Clijsters in de krant. Volgens de voorzitter is dat de enige oplossing voor de banken om onafhankelijk van de rentemarge te kunnen opereren. “Anders wordt de situatie onhoudbaar voor de banken”, aldus Clijsters.
Luc Versele, de CEO van Crelan, beaamt dat de banken op zoek moeten naar nieuwe inkomstenbronnen, via commissies of dienstverlening. “Je kan klanten bijvoorbeeld laten betalen voor goed advies”, aldus Versele.
Afschaffing gratis geldafhaling
Andere bronnen opperen dat de banken geld kunnen vragen voor advies bij bijvoorbeeld een woonlening of gratis geldafhaling kunnen afschaffen. De Nationale Bank van België gaf in 2014 al aan dat de banken voor elke financiële dienst of product de ware kostprijs moeten aanrekenen. Volgens een bankier is het niet langer houdbaar al die diensten gratis aan te bieden. “Het aantal afhalingen stijgt en de kosten voor de banken lopen op”, klinkt het. Volgens een andere bankier denken de banken nu al aan duurdere woonleningen en willen ze betalende diensten duurder maken.
Maar welke bank durft als eerste de stappen te doen? Crelan laat in de krant al weten dat het nog geen concrete plannen heeft om dergelijke aanpassingen door te voeren. “Als kleine speler kunnen wij niet de eerste stap doen. We moeten daar vroeg of laat naartoe, wij alleszins en ik denk de hele sector”, aldus Versele in de krant.
Analyse kostprijs
Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft het Prijzenobservatorium gevraagd de kostprijs van de belangrijkste financiële diensten binnen de bankensector tegen het licht te houden. Hij wil zich ervan vergewissen dat de normale concurrentieregels overeind blijven en dat er geen sprake is van concurrentievervalsende afspraken binnen de sector.
Minister Peeters zal er naar eigen zeggen op toezien dat de regels over de basisbankdienst worden nageleefd. “De consument heeft recht op een minimum van 24 gratis afhalingen. Dat recht moet behouden blijven”, luidt het.
Voorts vindt Peeters het niet kunnen dat banken voor hun overige diensten aan de consumenten kosten zouden aanrekenen die beduidend hoger liggen dan de reële kostprijs voor die diensten. “Digitalisering van de bankdiensten heeft geleid tot lagere kosten voor de banken. Deze tendens mag niet worden omgekeerd”, aldus nog de minister.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier