Minder loonsverhogingen verwacht in België dan in andere Europese landen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Belgische financiële directeurs hebben minder loonsverhogingen gepland voor hun medewerkers dan hun collega’s in het buitenland. Dat leert een onderzoek van het rekruteringbedrijf Robert Half.

De gemiddelde jaarlonen zijn in België tussen 2007 en 2014 gestegen met 2,6 procent. Ook de komende jaren stijgen de lonen, maar minder dan in andere Europese landen. Dat blijkt uit een studie een van Robert Half. Slechts een op de drie Belgische CFO’s (33%) heeft dit jaar een loonsverhoging gepland voor hun medewerkers. Dat zijn 9 procentpunten minder dan het Europees gemiddelde. Enkel in Frankrijk (32%) ligt dat aantal lager dan in ons land. In Groot-Brittannië plannen bijna dubbel zoveel financieel leidinggevenden (63%) loonsverhogingen, in Duitsland is dat 53 procent.

Minder loonsverhogingen verwacht in België dan in andere Europese landen

Toch is er geen reden om pessimistisch te zijn, meldt Robert Half. Volgens het rekruteringbedrijf is het aantal financiële directeurs die een loonsverhoging plannen, gevoelig gestegen in vergelijking met vorig jaar. Toen stond de teller op 28 procent. Vooral kmo’s zijn positief over de verwachte salarissen. 38 procent is bereid de lonen van zijn personeel te verhogen. Bij de grote bedrijven is dat 27 procent.

Opmars bonussen

De bonussen in ons land leunen dichter aan bij het Europees gemiddelde. 21 procent van de Belgische CFO’s en financiële directeurs zijn dit jaar bereid een hogere bonus toe te kennen aan hun personeel, terwijl het Europese gemiddelde 24 procent bedraagt. De beste in de klas is opnieuw Groot-Brittannië (31%), gevolgd door Frankrijk (30%), waar de bonuscultuur meer ingeburgerd is dan in ons land.

Het ziet ernaar uit dat de bonussen bezig zijn aan een opmars in ons land. Ruim negen op de tien financieel leidinggevenden (91%) zegt dat ze dit jaar bonussen zullen toekennen. In 2015 was dat 11 procentpunt minder. “Bedrijven die de uitkomst van een economische heropleving nog even willen afwachten, verkiezen eerder een financieel extraatje in plaats van een permanente loonsverhoging voor hun medewerkers”, verduidelijkt Frédérique Bruggeman, managing director Robert Half Belux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content