Met de bus op reis is goedkoop (en niet eens zo slecht voor het klimaat)

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het Duitse Flixbus neemt zijn Franse concurrent Eurolines over. Behalve met Flixbus en Eurolines kan u ook goedkoop reizen met het eveneens Franse Ouibus. Het prijsverschil met de trein is groot. Het verschil in de ecologische voetafdruk met die van het vliegtuig nog groter.

Stel dat je op zaterdag 16 maart in Londen moet zijn, voor het huwelijk van een vriend of een vriendin die in het Verenigd Koninkrijk woont, bijvoorbeeld. Je wilt er meteen een weekendje Londen van maken en je bent op het laatste moment nog op zoek naar een goedkope manier om heen en weer te gaan. Dan kom je tot de vaststelling dat de bus bijna zes keer goedkoper uitvalt dan de trein.

De herinnering aan die ellendig lange schoolreizen met de bus naar Barcelona of Parijs weerhouden je er misschien van om aan de bus te denken. Weet wel dat er vandaag op al die bussen wifi en stopcontacten zijn en we vandaag leven in het tijdperk van smartphones, tablets en goedkope streamingdiensten. Dat maakt een nacht of een dag op de bus al iets makkelijker om uit te zitten.

Omdat we het hier over een citytrip van enkele dagen hebben, is het minder belangrijk hoeveel bagage je mag meenemen. Maar weet voor langere reizen dat er in bagage verschillen zijn tussen de busmaatschappijen. Bij Flixbus mag er één stuk handbagage en één stuk bagage mee. De fiets meenemen kost 9 euro extra. Bij Eurolines is het aantal beperkt tot één stuk handbagage en twee stukken bagage. Bij Ouibus mogen reizigers twee stukken bagage en twee stukken handbagage op de bus zetten. Check ook zeker de beperkingen in afmetingen en gewicht.

Er is nog een ander argument dan uw portefeuille om reizen met de bus in overweging te nemen: de ecologische impact is veel kleiner dan bij vliegreizen. Het is een argument dat luider klinkt met elke klimaatmars of -staking. Door met de trein of de bus naar Londen te reizen, kan je de CO2-uitstoot met 73 procent terugdringen, volgens de door de Nederlandse overheid gesponsorde voorlichtingswebsite www.milieucentraal.nl. De website gaat bij die berekening uit van een vertrek vanuit Nederland.

Ouibus: minder dan 30 euro

Je kan vanuit Brussel heen en terug geraken met Ouibus voor 28,99 euro. De bus doet er dan wel 8 uur en 45 minuten over. Je vertrekt ‘s avonds in Brussel-Zuid om 23.15 uur en je komt ‘s ochtends aan in Victoria Coach Station, op 16 minuten wandelen van Buckingham Palace.

Het kan ook iets sneller, namelijk in 7 uur en 15 minuten, maar dan betaal je 35 euro. De hele citytrip zal door de keuze voor deze reisformule nog een pak duurder uitvallen. Je reist namelijk overdag in plaats van ‘s nachts. Je vertrekt vrijdag kort na de middag al, om 13.45 uur, en je bent om 20 uur in Londen. Dan moet je dus ook nog eens een extra nacht in een hotel of een bed and breakfast betalen.

Flixbus: minder dan 30 euro

Er vertrekken op zes tijdstippen bussen van Flixbus vanuit Brussel naar Londen (Victoria Coach Station). De bus die om 14 uur in Brussel-Zuid vertrekt, is de goedkoopste. Met die optie van Flixbus zijn reizigers om 20.20 uur in Londen. Het prijsverschil met Ouibus is voor ongeveer hetzelfde tijdstip 1 eurocent. De heenreis kost 14,99 euro en tegen diezelfde prijs geraak je ook terug in België.

De bussen die ‘s nachts reizen slaan ook bij Flixbus iets duurder uit. Wat een beetje vreemd is: de bus die om 22.40 uur vertrekt, kost bijna dubbel zoveel (30,98 euro) als diegene die om 23.30 uur vertrekt (18,99 euro). De prijsverschillen naargelang het tijdstip zijn bij Flixbus dus behoorlijk groot.

Voor de terugreis op maandag biedt Flixbus slechts drie opties aan. Voor wie overdag en tegen het laagste tarief van 14,99 euro wil reizen, is er enkel de keuze tussen 8.30 uur en 15.30 uur. Wie ‘s nachts wil reizen, hoest 18,99 euro op en vertrekt om 21.30 uur.

Eurolines: 36 euro

Ook bij Eurolines kan je kort na de middag of ‘s avonds laat vertrekken. In totaal komen we voor de heen- en terugreis op 36 euro, ofwel 1 euro meer dan de duurste optie van Ouibus. Je wordt op dezelfde plaats in Londen gedropt als met de Ouibus.

Er is geen prijsverschil tussen de busreizen die ‘s nachts of overdag vertrekken bij Eurolines. De heenreis kost 18 euro. De bus doet er ‘s nachts 6 uur en 30 minuten over volgens de website van Eurolines en overdag duurt het 6 uur en 45 minuten. Voor de terugreis krijgen we enkel een voorstel om te vertrekken om 9 uur. Het duurt dan 7 uur om terug in Brussel-Noord te geraken en het kost eveneens 18 euro.

Busmaatschappijen vergelijken met Busbud

Wanneer we het reisschema ingaven op de vergelijkende website Busbud, kwamen er behalve de drie bovenstaande maatschappijen nog drie goedkope maatschappijen uit de vergelijking: het Slowaakse Regiojet, het Spaanse Alsa en het Britse National Express. De prijsverschillen bedragen slechts enkele euro’s.

Eurostar: 187 euro

Het goedkoopste tarief om op vrijdag 15 maart met de Eurostar naar Londen te bollen is 104 euro. Als je kan wachten tot zaterdagmiddag om af te reizen, dan kan je de prijs doen zakken tot 98 euro voor een enkeltje Londen. Je bent dan wel pas ten vroegste om 14.05 uur in Londen St. Pancras. Om op maandag terug te keren, kost het goedkoopste ticket 89 euro. Je kunt tegen die prijs alleen vroeg in de ochtend of ‘s avonds vertrekken.

De reistijden schommelen tussen 2 uur en 2 uur en 15 minuten. Er rijden op de betrokken dagen zeven tot tien treinen per dag door de tunnel onder de zee. De flexibiliteit van het reizen met de trein is met andere woorden veel groter dan het reizen met de bus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content