Melk wordt opnieuw duurder

© iStock

De prijs die de Belgische boeren voor hun melk ontvangen, is weer aan het stijgen. Daarmee lijkt een kentering ingezet, nadat de prijs deze zomer nog een absoluut dieptepunt had bereikt.

De Boerenbond reageert voorzichtig positief, maar benadrukt wel dat de melkprijs nog altijd zo’n 10 eurocent onder de kostprijs ligt.

Volgens de laatst gevormde melkprijs – die van september – krijgen de boeren gemiddeld 25,5 eurocent per liter melk, zo meldt Anne-Marie Vangeenberghen van de Boerenbond. “Op het absolute dieptepunt, in juli, kregen de boeren nog 20,25 cent. Op zich is dat wel een grote stijging”.

Productiebeperking

De toename van de melkprijs is onder meer een gevolg van de productiebeperking die door de Europese Unie wordt gesteund. De boeren die de melkproductie laten zaken, krijgen tot het eind van het jaar namelijk 14 cent per liter melk die minder geproduceerd wordt. Daarnaast is er, vooral vanuit China, ook een toename van de vraag merkbaar op de internationale markten.

Toch is de prijsstijging nog altijd niet groot genoeg voor de boeren, zo benadrukt Vangeenberghen. “De kostprijs voor de boeren bedraagt 32 tot 33 eurocent per liter. Om ook een inkomen te hebben, zouden ze dus eigenlijk minstens 35 cent per liter moeten krijgen.”

Wel verwacht de Boerenbond dat de melkprijs ook de komende maanden nog verder zal stijgen, in navolging van de boter-, room- en kaasprijs. “Maar hoe lang die stijging zal duren en hoe fors ze zal zijn, is moeilijk te voorspellen”, klinkt het nog. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content