Meer dan 300.000 gezinnen en bedrijven kozen al andere elektriciteitsleverancier

© BELGA

Tot en met juli zijn reeds 232.916 Vlaamse gezinnen en 98.405 bedrijven overgestapt van energieleverancier. Opgeteld geeft dat 331.321 wissels voor elektriciteit, zo blijkt uit cijfers op de website van de Vlaamse energieregulator VREG.

Voor aardgas wisselden tot en met juli 179.228 gezinnen en 53.962 bedrijven van leverancier.

Juli was een “actieve maand” en bij uitbreiding heel 2015. 9,95 procent van de energieklanten veranderden reeds van leverancier van elektriciteit, waar dit diezelfde periode in 2014 om 7,65 procent ging. Bij aardgas ligt de switchgraad hier op 11,4 procent tegenover 9,01 procent vorig jaar.

Kortingsacties

“De recente toename is te verklaren door een reeks scherpe kortingsacties en enkele groepsaankopen. Maar ook de nakende btw-verhoging heeft zeker een rol gespeeld”, zegt Dirk Van Evercooren van de VREG daarover in Het Laatste Nieuws. De kleinere leveranciers zoals ENI en Essent kwamen daarbij als winnaar uit de bus. Het marktaandeel van Electrabel blijft wegzakken.

Begin april was al duidelijk dat de btw op stroom opnieuw zou stijgen van 6 naar 21 procent, waarop vele Vlamingen onmiddellijk gingen vergelijken en ook van leverancier veranderen.

Prijsvoordeel

Het prijsvoordeel dat een gemiddeld gezin met een doorsnee verbruik kan doen door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier steeg in juli met 7 euro en dit zowel voor elektriciteit als voor aardgas. Het totaal jaarlijks voordeel is 73 euro voor elektriciteit en 150 euro voor aardgas.

Volgens Van Evercooren behoren de Vlamingen “tot de meest actieve switchers ter wereld.” Hij benadrukt daarbij dat gezinnen elk moment hun contract kunnen beëindigen. ” De enige voorwaarde is dat ze een minimum opzegtermijn van één maand in acht moet nemen.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content