Last minute vliegen is niet de goedkoopste manier

© iStock

Wie goedkoop naar het buitenland wil vliegen, wacht meestal tot het laatste moment om een vliegticket te boeken. Maar uit een onderzoek van de reiszoekmachine Expedia blijkt dat dat niet langer interessant is.

Het ideale moment om het goedkoopste vliegticket te boeken hangt af van verschillende factoren, leert het onderzoek. Onder meer je bestemming, de datum van vertrek en of je business of economy vliegt zijn bepalend voor de prijs. Blijf je binnen Europa, dan boek je het best je vlucht 140 dagen (4,5 maanden) op voorhand. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van het onderzoek.

Prijzen blijven dalen

Gemiddeld betaalt een reiziger dan 137 euro. Wie binnen de Verenigde Staten reist, oefent het best wat meer geduld uit. 56 dagen voor je vertrek is dan het ideale moment om je ticket te boeken. Het gemiddeld prijskaartje is 208 euro.

Voorts leert het onderzoek dat de prijzen van de vliegtuigtickets blijven dalen. Wereldwijd zijn de prijzen met ongeveer 8 procent gezakt, binnen Europa tot 30 procent. Expedia is er bovendien van overtuigd dat prijzen hun dieptepunt nog niet hebben bereikt. Volgens de zoekmachine gaan de prijzen nog verder dalen door de groeiende capaciteit en competitiviteit van de luchtvaartmaatschappijen én de lage olieprijzen. “Daarom is het niet meer de moeite om op een last minute te wachten”, zegt ook Geert Raes, ondervoorzitter van Abto, de vereniging van Belgische touroperators, in de krant.

Robrecht Willaert van Travel Magazine benadrukt in de krant dat Vliegtuigmaatschappijen er zeker van zijn dat hun zitjes gevuld raken en hun omzet gegarandeerd is. “En dat wordt beloond”, klinkt het.

Extra Tips

Een extra tip voor wie goedkoop wil reizen is je vliegticket samen boeken met een hotel en/of een huurauto. Volgens Expedia kunnen klanten daardoor gemiddeld 201 euro uitsparen. Het loont ook om vertrekpunten te vergelijken. Een vlucht vanuit Schiphol kan goedkoper zijn dan vanuit Zaventem of Charleroi. Ook de dag waarop je boekt kan het prijskaartje stevig drukken. Zo is het meestal goedkoper om op een zondag je ticket te boeken. Vrijdag daarentegen is de duurste dag.

Ook een bezoekje aan vergelijkingssites, zoals Expedia kan je snel een extra besparing opleveren. De site voorspelt op basis van acht miljard zoekresultaten wanneer je het best een vliegtuigticket boekt.

Met Geniusflight kan je dan weer een reis zoeken op basis van je budget. Via Google Flights en Skyscanner kan je prijzen vergelijken op basis van de bestemming. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content