Laat je getrouwheidspremie niet achter
De getrouwheidspremie geldt voor bedragen die je gedurende minstens twaalf maanden op je spaarboekje aanhoudt. Hoe zorg je ervoor dat je die niet kwijtspeelt?
De vergoeding op je spaarrekening bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente geniet je vanaf de eerste dag op alle stortingen. De getrouwheidspremie is een extra bonus die je krijgt voor gestorte bedragen die gedurende twaalf maanden op de rekening blijven staan. Haal je ze er binnen het jaar opnieuw af, dan heb je in principe enkel recht op de basisrente.
De getrouwheidspremie moet in principe aan het begin van elk kwartaal uitbetaald worden door je bank. Van zodra een bepaald bedrag dus gedurende twaalf maanden ononderbroken op je spaarboekje gestaan heeft, heb je er vanaf de eerste dag van het eerstvolgend trimester recht op. Aan de start van het nieuwe kwartaal ontvang je in principe opnieuw een afrekening.
Kies het juiste spaarboekje
Bij sommige spaarrekeningen is de basisrente hoger dan de getrouwheidspremie, bij andere is dat net andersom. Spaarcenten die je gedurende minstens een jaar kan missen, parkeer je het best op een spaarboekje dat de nadruk legt op een hoge getrouwheidspremie. Wanneer je die er binnen de twaalf maanden na de storting opnieuw afhaalt, dan ben je ze sowieso kwijt.
In sommige gevallen kan je de opgebouwde getrouwheidspremie echter meenemen naar een andere spaarrekening. De teller start dan niet vanaf nul, maar blijft lopen. Met andere woorden: het aantal dagen dat het geld op de eerste spaarrekening stond, wordt gewoon meegeteld voor de getrouwheidspremie van de nieuwe rekening.
Tot drie keer per jaar
Er gelden wel enkele voorwaarden voor de meeneembaarheid van je lopende getrouwheidspremie. Allereerst moet het gaan om spaarrekeningen binnen dezelfde bank waarvan je titularis bent. Daarnaast moet je minimaal 500 euro overschrijven. Per kalenderjaar kan je zo tot drie keer je huidige getrouwheidspremie meenemen.(RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier