Kostprijs van de files: 10,58 euro per personenwagen per uur

© BELGA

In de file staan kost de automobilist en de maatschappij veel geld. Elk uur dat een wagen in de file staat gaat er 10,58 euro verloren.

De files kosten elke dag in totaal 600.928 euro, dat zegt zegt Sven Maerivoet, onderzoeker van Transport & Mobility Leuven, dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Elke spits afzonderlijk kost gemiddeld 300.464 euro. Dat is een sterke stijging in vergelijking met 2012 (228.780 euro) en 2010 (242.928 euro).

“Het aantal file-uren, en dus ook de kosten, daalden tussen 2010 en 2012, maar gingen in de daaropvolgende jaren opnieuw naar omhoog”, verklaart Maerivoet.

“Voor iedere personenwagen in de file gaat er elk uur 10,58 euro verloren. Dat is de tijd die je niet aan je werk of andere bezigheden kunt besteden. Dankzij eerder onderzoek kunnen we daar een zekere waarde op plakken”, zegt Maerivoet.

Een vrachtwagen in een file kost elk uur 36,37 euro. “Daarin is bijvoorbeeld ook het loon van de bestuurder vervat en het feit dat de getransporteerde goederen onderweg zijn en niet bij de klant.” Maerivoet schat dat de totale kostprijs op drukke dagen zelfs kan op­lopen tot bijna 3 miljoen euro per dag.

Positieve noot

Dit zijn uitsluitend de kosten berekend op hoeveel tijd er verloren gaat. Andere rekenmethodes houden ook rekening met de gevolgen voor de gezondheid en het milieu, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Toch schuilt er ook een positieve kant aan files. De aanschuivende wagens zijn een teken dat het goed gaat met de Belgische economie. “Hoe beter de economie, hoe langer de files. Dat is logisch: door de toename van economische activiteiten moeten er meer mensen en producten vervoerd worden” zegt Cathy Macharis (VUB), hoogleraar Duurzame Mobiliteit en Logistiek aan beide kranten “Het omgekeerde is ook waar: hoe minder files, hoe slechter het met de economie gaat.” (Het Nieuwsblad/ De Standaard/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content