‘Koopjes’ duurder tijdens de solden

© BELGA

Na de eerste soldenweek heeft Test-Aankoop al verschillende klachten ontvangen over handelszaken die klanten bedotten tijdens de koopjesperiode.

'Koopjes' duurder tijdens de solden
© Test-Aankoop

De consumentenorganisatie heeft onder meer via Facebook meldingen gekregen van winkelzaken die een loopje nemen met de kortingen. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Onder meer de kledingwinkel Zara afficheert prijzen die duurder zijn tijdens de solden dan tijdens de rest van het jaar. Zo heeft Test-Aankoop een foto gepost op Facebook van een etiket waar een lagere prijs duidelijk zichtbaar is achter de rode sticker met de ‘korting’.

Misleidend en verboden

Dat is misleidend en verboden, oordeelt Test-Aankoop in de krant. Al wordt het steeds moeilijker om prijzen met elkaar te vergelijken. Volgens het Radio2-programma De Inspecteur is dat te wijten aan een nieuwe wetgeving. “Vroeger moest je een soldenprijs vergelijken met de prijs een maand ervoor, nu mag dat ook met de prijs die dat product had in september bijvoorbeeld. Dat maakt het voor een consument moeilijk om nog in te schatten of een artikel echt sterk afgeprijsd is of niet”, aldus het programma.

Volgens Simon November, woordvoerder voor Test-Aankoop is het voor de federale overheidsdienst Financiën nu lastiger om misbruiken vast te stellen. Hij raadt de klanten aan de verkopers te confronteren met de misleidingen. “De verkoper is dan verplicht je de juiste prijs te geven”, aldus November. Test-Aankoop roept de mensen op de sticker met de soldenprijs te verwijderen om na te gaan of de nieuwe prijs effectief lager is.

Ondertussen heeft al een aantal winkels de prijzen aangepast naar aanleiding van de klachten op de sociale media. Onder meer Media Markt heeft al gereageerd op een klacht over een smartphone. Ook hier was er onduidelijkheid over de geafficheerde prijs. Dat laat De Morgen weten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content