Komt er een einde aan de lage prijzen aan de pomp?
Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) komt er een einde aan extreem lage olieprijzen. “Het aanbod op de oliemarkt neemt af, terwijl de vraag in de lift zit”, verklaart het agentschap.
Vraag en aanbod op de oliemarkt lijken in de tweede helft van dit jaar beter in balans te komen, vooral door de lagere schalieproductie in de Verenigde Staten. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een gepubliceerd maandrapport.
Markt in evenwicht
Het tempo waarin de vraag naar olie toeneemt, zakt dit jaar ten opzichte van 2015. Dat komt vooral door groeivertragingen in China, de Verenigde Staten en grote delen van Europa. Die trend was in het eerste kwartaal al goed zichtbaar, stelt het IEA.
Het aanbod neemt volgens IEA echter ook minder sterk toe. Dat komt vooral doordat landen buiten het oliekartel OPEC, met name de VS, minder olie op de markt brengen. Ook het OPEC-aanbod is afgelopen maand iets afgenomen, ondanks een hogere productie door Iran sinds het wegvallen van economische sancties tegen dat land.
Overleg oliestaten
IEA verwacht overigens dat het voor zondag geplande overleg tussen een aantal belangrijke oliestaten voorlopig weinig effect zal hebben op het aanbod. Alleen een verlaging van de productie kan op korte termijn voor verandering zorgen, terwijl een bevriezing op het huidige niveau het hoogst haalbare lijkt, meent de organisatie.
Als het tot een deal komt, is het wel voor het eerst in vijftien jaar dat landen binnen én buiten OPEC samen afspraken maken over de olieproductie. Om de tafel zitten onder meer Saudi-Arabië en Rusland, de twee belangrijkste exporteurs ter wereld.
Stijging Diesel
Vooruitlopend op de bijeenkomst in Doha veerden de olieprijzen eerder deze week sterk op. Donderdag daalde de prijs van zowel Amerikaanse als Europese ruwe olie met 0,5 procent, tot respectievelijk 41,55 dollar en 43,96 dollar per vat van 159 liter. Dieselchauffeurs mogen zich morgen al aan een prijsstijging verwachten. De maximumprijs voor een liter diesel stijgt 4,3 cent tot 1,1410 euro per liter, of de hoogste prijs dit jaar.
Goed nieuws ECB
De stijging van de olieprijzen is weliswaar goed nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). Zo’n stijging geeft de inflatie het gewenste duwtje in de rug. Die klokt in in maart nog af op -0,1 procent, ver onder de doelstelling van de ECB (net onder de 2 procent). De lage olieprijzen zijn een van de voornaamste redenen waarom Draghi niet slaagt in zijn opzet. Daarom heeft hij onlangs nog beslist onder meer de depositorente te verlagen naar -0,4 procent. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier