Kleine spaarders in Nederland minder belast, grote spaarders betalen meer

© iStock

Nederlanders met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de ton (100.000 euro) worden daarover juist zwaarder belast. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daarover een akkoord bereikt.

Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van het Financieel Dagblad vrijdag. De Nederlandse fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 tot 100.000 euro een vermogensrendementsheffing – dat is het percentage dat spaarders worden geacht te verdienen – van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.

Boven 100.000 euro

Boven de 100.000 tot een miljoen wordt het rendement verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen Nederlanders die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken.

De maatregel zou in 2017 moeten ingaan en maakt deel uit van de herziening van het belastingstelsel.

Belastingvrij schenken

Daarnaast zal de Nederlandse regering de belastingvrije schenkingen vanaf 2017 verruimen. Vanaf dan mogen mensen tot 100.000 euro schenken aan personen naar eigen keuze. De ontvanger moet wel jonger zijn dan 40 jaar en het geld gebruiken om een woning te kopen of een hypothecaire lening af te lossen.

Enkele jaren geleden konden Nederlanders al 100.000 euro belastingvrij schenken aan iedereen. Ook toen moest het geld gebruikt worden om een woning te kopen. Maar die regeling werd in 2014 afgevoerd. (Belga/RTL/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content