Klanten Deutsche Bank beter beschermd dan klanten Belgische banken
Indien Deutsche Bank de boeken zou neerleggen, hoeven de Belgische klanten bij de Duitse bank zich geen zorgen te maken. Het depositogarantiestelsel bij onze oosterburen is veel ruimer dan bij ons.
De toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor de grootste bank van Duitsland. Vorige week raakte bekend dat de Amerikaanse autoriteiten Deutsche Bank een boete van 14 miljard dollar willen opleggen. Die boete komt boven op andere juridische geschillen waarmee de bank nog moet afrekenen. Bovendien heeft de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, al duidelijk gemaakt dat de Duitse bank geen staatssteun zal krijgen. De donderwolken boven Deutsche Bank baren de Belgische spaarder dan ook zorgen. Wat als de Duitse bank failliet gaat?
Betere bescherming
De Belgische spaarders hoeven zich geen zorgen te maken, schrijft De Standaard. Spaarders die hun geld stallen bij een Duitse bank, zijn doorgaans beter bescherm dan wie dat doet bij een Belgische bank. Belangrijk detail: Deutsche Bank België is een filiaal van de groep Deutsche Bank, geen dochteronderneming. Dat betekent dat de Belgische klanten van de bank niet onder het Belgische maar onder het Duitse depositogarantiestelsel vallen. Dat biedt een betere bescherming. Het Duitse beschermingsfonds, de Entschädigungseinrichtung deutscher Banken dekt meer dan het Europese minimum van 100.000 euro per klant, per bank.
Naast de wettelijke minimumgarantie heeft het fonds een bijkomend, vrijwillige luik dat het depositogarantiestelsel uitbreidt. Hoe groot die vrijwillige bijdrage is, hangt af van het eigen vermogen van de bank. De extra bescherming per klant mag in theorie niet hoger zijn dan 20 procent van het vermogen van de failliete bank. Voor Deutsche Bank, die een vermogen heeft van 62 miljard euro, geldt een plafond van 12,4 miljard euro. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier