‘Kinderbijslag dreigt pasmunt te worden voor verdere bezuinigingen’
De Gezinsbond vraagt dat de Vlaamse regering de leeftijdstoeslagen in de kinderbijslag behoudt. Anders gaat de helft van de gezinnen en driekwart van de kinderen erop achteruit, klonk het op een hoorzitting in het Vlaams Parlement.
Kinderbijslagen zijn door de staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid geworden. In het Vlaams regeerakkoord staat dat er een “vereenvoudiging” komt van het systeem. De rangorderegeling (waardoor het tweede kind een hogere bijslag krijgt dan het eerste kind en het derde een nog hogere bijslag) verdwijnt, net als de leeftijdstoeslag. Er zou één basisbedrag komen voor alle kinderen. De hoogte ervan is nog niet vastgelegd.
Achteruitgang gezinnen
Zonder bijkomende investeringen betalen gezinnen met twee of meer kinderen, en met oudere kinderen, het gelag
Het verdwijnen van de leeftijdstoeslag is voor de Gezinsbond ontoelaatbaar. “Iedereen weet dat kinderen duurder worden naarmate ze ouder worden”, zei Yves Coumans van de studiedienst van de Gezinsbond. “Zonder bijkomende investeringen betalen gezinnen met twee of meer kinderen, en met oudere kinderen, het gelag.”
Als de hervorming voor achteruitgang zorgt, wil de Gezinsbond dat het huidige systeem behouden blijft voor de huidige gezinnen. Het nieuwe systeem zou dan stapsgewijs ingevoerd moeten worden voor nieuwe gezinnen, die nu pas aan kinderen beginnen. Er is volgens de Gezinsbond een basisbedrag van 150 euro nodig om de helft van de minimumkost van een kind op te vangen.
“Kinderbijslag is geen extraatje voor de gezinnen”, zei Coumans. Ouders besteden het kindergeld onder meer aan algemene huishouduitgaven en school-, studie- of medische kosten, blijkt uit een enquête. Slechts 8 procent van de gezinnen gaf aan een deeltje van het kindergeld te kunnen sparen.
“Kinderbijslag dreigt pasmunt te worden voor verdere bezuinigingen”, zei voorzitter van de Gezinsbond Frans Schotte. Hij riep de parlemementsleden op om “meer ambitie” te tonen. Decennialang zeiden politici dat kinderen belangrijk waren, zei Schotte. “Het moment is gekomen om woorden om te zetten in daden.” (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier