KBC lanceert als eerste bank in België contactloos betalen

© KBC
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

KBC slaat de weg van contactloos betalen in. Het is de eerste Belgische bank die het contact tussen de betaalterminaal en de bankkaart verbreekt.

“Voor bedragen tot 25 euro moet de klant simpelweg de kaart tegen de automaat houden zonder zijn pincode in te geven”, zegt Ivo De Meersman, directeur betalingverkeer van KBC. Het systeem gaat in vanaf 4 mei, maar blijft voorlopig beperkt tot enkele winkels.

“In Europa kan de klant in 36 landen al contactloos betalen”, zegt De Meersman. De bank wil met de nieuwe technologie de Belgen aanzetten meer elektronisch te betalen. Zo’n 84 procent van Belgen grijpt nu naar cash geld als ze kleine betalingen doen. Ons land is daarbij een van de koplopers van Europa. “Wij willen een gemakkelijk alternatief aanbieden voor kleine betalingen met cash”, klinkt het.

Kleine aankopen

Contactloos betalen kan zonder problemen voor bedragen tot 25 euro. Voor hogere bedragen moet de klant wel zijn pincode invoeren.

KBC lanceert als eerste bank in België contactloos betalen

Ook wanneer hij verschillende winkels na elkaar bezoekt, kan hij een beroep doen op contactloos betalen. Ivo De Meersman verduidelijkt: “De gebruiker kan opeenvolgende contactloze betalingen doen tot een totaal van 50 euro. Als hij dat bedrag overschrijdt, moet hij zijn pincode ingeven. Daarna kan hij opnieuw contactloos betalen tot de volgende limiet van 50 euro.”

Met de maximumbedragen wil de bank haar cliënteel beschermen. Het benadrukt dat alle transacties zichtbaar zijn in KBC-Touch-en Online en dat de dienst wordt uitgeschakeld als Card Stop wordt gecontacteerd. “De klant kan de dienst zelf online deactiveren.”

“Contactloos betalen nieuwe standaard”

KBC hoopt dat de andere Belgische banken snel volgen. “Wij gebruiken een standaardbankkaart, dus alle banken kunnen een dergelijk betalingssysteem invoeren.” Het is in het voordeel van de klant en de verkoper dat contactloos betalen de nieuwe standaard wordt in België, vindt De Meersman.

Vanaf maandag zal de nieuwe vorm van betalen mogelijk zijn in de snoepwinkels van Kinepolis Brussel, bij Standaard Boekhandel, bij Torfs, aan de parkeermeters van Parkeon en in een drietal winkels van Okay. “Vanzelfsprekend zullen we het systeem uitbreiden naar meer winkels, maar daar mag ik nog niets over zeggen”, zegt de directeur van KBC. De bank bevestigt wel dat Worldline in de nabije toekomst alle betaalterminals zal uitrusten met de contactloze technologie.

“Met contactloze betalingen zetten we een nieuwe stap in betaalcomfort, zonder toe te geven op het vlak van veiligheid. De technologie is gebaseerd op de vertrouwde chip-en pinbetalingen”, zegt Willy Walraeve, CEO van Worldline Benelux. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content