Juni heeft een impact op ons gezinsbudget: een overzicht
Traditiegetrouw gaat de start van een nieuwe maand gepaard met een aantal wijzigingen. Zo dalen de maximumtarieven voor een consumentenkrediet en krijgen 450.000 bedienden een brutopremie van 250 euro.
Einde indexsprong
De start van de maand juni luidt het einde van de indexsprong in. De FOD Economie liet gisteren weten dat in mei de spilindex voor het eerst sinds november 2012 is overschreden. Dat is onder meer goed nieuws voor de gepensioneerden en de mensen die een uitkering krijgen. Zij zien hun inkomen volgende maand stijgen met 2 procent. De ambtenaren moeten nog een maand wachten op een indexering van hun loon. In de privésector varieert de indexering naargelang de cao’s.
Consumentenkrediet goedkoper
Juni brengt ook goed nieuws met zich mee voor wie een consumentenlening wil afsluiten. Het maximale JKP voor leningen en verkopen op afbetaling tussen 1.250 euro en 5.000 euro zakt met een procentpunt: van 13,50 procent naar 12,50 procent. Dergelijke leningen worden afgesloten voor de aankoop van bijvoorbeeld een zetel of dure elektrotoestellen.
Ook het maximale JKP voor de financieringshuur – een vorm van leasing voor particulieren – tussen 1.250 euro en 5.000 euro daalt van 9,50 procent naar 8,50 procent. Op de site van de federale overheidsdienst Economie vind je een overzicht terug van de nieuwe tarieven.
De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een variabele rentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste rentevoet.
Jobpremie voor bedienden
Goed nieuws is er ook voor de bedienden onder paritair comité 200 . Zo’n 450.000 bedienden in meer dan 50.000 bedrijven krijgen voortaan in juni een brutopremie van 250 euro. De bedrijven kunnen kiezen om de premie rechtstreeks uit te betalen of voor een omzetting in een evenwaardig voordeel, zoals maaltijdcheques.
Onder het paritair comité vallen onder meer de bedienden die actief zijn in groothandel, de bouwsector, de glasindustrie, de uitgeverijen of de IT.
Btw-plicht voor bestuurders van vennootschappen
Vanaf 1 juni moet iedereen die in een vennootschap actief is als bestuurder, vereffenaar of zaakvoerder 21 procent belastingen betalen. Dat schrijft De Tijd. De nieuwe regel geldt zowel voor bestuurders die vaste of variabele vergoeding hebben of een winstuitkering ontvangen. Het heeft geen belang of het mandaat wordt uitgeoefend in een commerciële vennootschap, vzw of andere rechtspersoon.
Wie zijn functie als een natuurlijke persoon uitoefent moet alsnog geen btw betalen. Dat betekent dat wie van zijn werkvennootschap een bezoldiging ontvangt voor zijn zaakvoerdersmaandat ook na 1 juni geen btw moet aanrekenen.
Laatste maand om je belastingen in te vullen (op papier)
Juni is bovendien ook de laatste kans om je belastingbrief in te vullen. Wie zijn belastingen op papier indient heeft tot 30 juni, wie dat doet via Tax-on-web heeft tot 13 juli en wie via een mandataris werkt heeft tot 27 oktober.
Voorts kan je vanaf 1 juni via myminfin.be zelf een betaalplan voorstellen voor jouw belastingen. Vroeger moest je daarvoor aankloppen bij de lokale ontvanger van de belastingen. Via de site kan je ook je persoonlijke belastingdossier opvolgen.
Ook laaste kans om een studiebeurs aan te vragen
Wie een studiebeurs wil aanvragen heeft nog tot woensdag (1juni) tijd om dat te doen. Je kan dat zowel online als via de post doen. De aanvraag op papier moet uiterlijk de poststempel van 1 juni dragen. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier